Utbildningarna med högst söktryck – och de ingen söker

Alla vill bli jurister – i alla fall om man ska tro topplistan över vilka universitetsprogram som är mest populära. Men även en rad andra yrken seglar upp i topp samtidigt som tusentals färre har sökt sig till högskolan i år.
– Att det är färre sökande i år kan bero på arbetsmarknadens situation under pandemin, säger Robin Johansson, enhetschef på Universitets- och högskolerådet.

ANNONS
|

De topp tre mest sökta universitetsprogrammen till hösten i hela landet var juristprogrammet vid Stockholms universitet, juristprogrammet vid Lunds universitet och läkarprogrammet vid Karolinska institutet.

Även i Göteborg var utbildningarna med högst söktryck juristprogrammet följt av läkarprogrammet, båda vid Göteborgs universitet. På tredje-, fjärde-, och femteplats hamnar psykolog-, socionom-, och ekonomie kandidatprogrammet vid Göteborgs universitet.

– Traditionellt sett är det alltid flest som söker just dessa program och förra året var det exakt samma topp fem, säger Robin Johansson, enhetschef på Universitets- och högskolerådet.

Färre behöriga sökande i år

Enligt statistiken sökte sig drygt 14 000 färre personer till universitetsutbildningar över hela landet i år jämfört med föregående år, vilket motsvarar en minskning på ungefär fem procent.

ANNONS

Antalet behöriga sökande till höstterminen i år minskade med drygt 38 000 personer, motsvarande en minskning på nästan tio procent.

– Att det är färre sökande i år kan bero på arbetsmarknadens situation under pandemin och att fler hade ett behov av att hitta sysselsättning då, säger Robin Johansson.

Utbildningar ingen söker

De flesta utbildningarna vid universitet runt om i Sverige har vanligtvis sökande inför varje terminsstart, men det finns också de utbildningar som ingen söker sig till, vare sig som första- eller andrahandsval.

– Exempelvis brukar en del lärarprogram och masterprogram vara utan sökande och anledningen till det är att utbildningarna är väldigt nischade och att det är väldigt få som faktiskt har behörighet att söka dem, säger Robin Johansson.

LÄS MER:Beskedet är här – de får plugga i höst

LÄS MER:Minskat universitetsfusk efter pandemin

ANNONS