Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uppgradering skapade SOS-kaos

Det var en uppgradering av det gemensamma kommunikationssystemet som gjorde att SOS-Alarm fick problem i onsdags. Konsekvensen blev att SOS Alarm manuellt fick koppla in polis, ambulans och räddningstjänst vid larm.

– I vanliga fall kopplar vi på SOS Alarm in berörda myndigheter vid ett larm. Beroende på vad det gäller är det polis, räddningstjänst och ambulans. Sedan hör dessa varann automatiskt rakt igenom hela räddningsoperationen, men den funktionen fungerade inte så vi fick koppla in alla manuellt, berättar SOS Alarms presschef Helena Söderblom.

Själva samtalen sköts via talkommunikationssystemet Rakel och annan information såsom kartor och sammanställningar av information sköts i ett system som heter Coordcom. I veckan uppgraderades datasystemen och det var på grund av uppgraderingarna som detta problem uppstod.

SOS Alarm tar emot tre miljoner samtal på ett år, vilket innebär 8.200 samtal per dygn eller 340 stycken per timme. Så därför blev det ett omfattande merarbete att koppla in parter manuellt. Men nu ska problemet vara löst.

– Nu är felet avhjälpt och vi är nöjda med de nya funktionerna som uppgraderingarna syftade på, säger Söderblom.

Men att detta över huvud taget kunde hända anser SOS Alarm vara allvarligt. Därför kommer det inträffade granskas grundligt.

– Vi startar nu en utredning för att i detalj se vad störning berodde på och vad de exakta konsekvenserna blev, säger SOS Alarms presschef.

Under fredag förmiddag har det hållits krismöte efter den senaste tidens kommunkationsproblem i Sverige. Länsstyrelsen i Västra Götaland har bjudit in Säkerhetspolisen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, räddningstjänsten och SOS Alarm till detta möte. 

– Jag utesluter inte att vi kommer beröras av ytterligare åtgärder till följd av den serie problem som varit med kommunikationen de senaste dagarna. Men vi får återkomma om exakt vad dessa kan bestå av, avslutar SOS Alarms presschef Helena Söderblom.

Händelsen är en av flera där tekniska problem orsakat störningar i kommunikationen. På torsdagen stängdes luftrummet av över Stockholm då Luftfartsverket hade radarproblem, något som kan ha orsakats av att Telia utförde servicearbeten, enligt Dagens Nyheter.  De hänvisar till Luftfartsverket som uppgett att servicearbetena är den preliminära orsaken. 

Samtidigt rapporterar DN att det kommit nya uppgifter om att räddningstjänstens kommunikationssystem Rakel hade allvarliga problem under tiden då flygradarsystemen låg nere. Gruppsamtal mellan myndigheter som polis, räddningstjänst och ambulans hade slutat fungera i Stockholms län, ett problem som nu ska vara åtgärdat. Uppgradering av programvaran ska ha varit orsaken, enligt uppgift från SOS Alarm till DN.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.