Polismyndigheten och rikspolischef Anders Thornberg har under senaste veckorna sett hur det grova våldet kopplat till gängkriminaliteten nått nya nivåer. Elva personer och skjutits ihjäl och en person, utan kopplingar till organiserad brottslighet, har dödats i ett bombdåd på knappt en månad.
Polismyndigheten och rikspolischef Anders Thornberg har under senaste veckorna sett hur det grova våldet kopplat till gängkriminaliteten nått nya nivåer. Elva personer och skjutits ihjäl och en person, utan kopplingar till organiserad brottslighet, har dödats i ett bombdåd på knappt en månad. Bild: Christine Olsson/TT

Uppgifter: Rikspolischef Anders Thornberg vill sluta

Anders Thornberg vill sluta som rikspolischef, enligt uppgifter till SVT. Tv-kanalen rapporterar samtidigt att arbetet med att hitta en efterträdare går trögt.

ANNONS
|

I februari går rikspolischefens förordnade ut. Enligt uppgifter till SVT har Anders Thornberg meddelat regeringen att han inte vill fortsätta i yrkesrollen, utan att han vill sluta när förordnandet löper ut i början av nästa år.

Sverigedemokraterna har sedan tidigare krävt att Anders Thornberg avsätts, men har inte fått med sig regeringspartierna. I och med det grova våldet kopplat till gängkriminalitet i framför allt områden runt Stockholm och Uppsala den senaste månaden menar partiet att frågan nu är ännu mer aktuell.

– Hade det här varit inom näringslivet hade vd:n inte fått sitta kvar, säger Katja Nyberg, Sverigedemokraternas talesperson i polisfrågor.

ANNONS

SVT rapporterar att M, L, KD och SD nu diskuterar Thornbergs framtid i partiernas samordningskansli.

– Dialog kring framtiden förs mellan tidöpartierna och förstås med myndighetsledningen, säger en källa till SVT.

Enligt uppgifter till kanalen verkar det samtidigt vara svårt att hitta en efterträdare. Anders Thornberg ska ha sagt att han kan tänka sig att fortsätta som rikspolischef några månader tills en ersättare finns på plats.

LÄS MER:SD:s krav efter gängvåldet: Rikspolischefen måste sparkas

LÄS MER:Regeringen: Försvarsmakten sätts in mot gängvåldet

LÄS MER:Säkerhetsmöte om gängvåldet: "Kan bli värre"

ANNONS