Arkivbild på Rasmus Paludan under en allmän sammankomst i Malmö.
Arkivbild på Rasmus Paludan under en allmän sammankomst i Malmö. Bild: Johan Nilsson/TT

Uppgifter: Polisen rundade lagen för att stoppa Paludan

Gång på gång menade förvaltningsdomstolar att polisen gjort fel. Trots det fortsatte myndigheten att hindra Rasmus Paludans koranbränningar. Nu uppger källor till Dagens Nyheter att polisen känt sig pressad att ge koranbränningar avslag av politiker och muslimska grupper.

ANNONS
|

Drygt 13 månader har gått sedan påskkravallerna ägde rum i flera städer. Upploppen där hundratals poliser skadades och fordon eldades upp har beskrivits som några av de värsta i landet sedan Göteborgskravallerna 2001.

Rasmus Paludans koranbränningar runt om i Sverige har också väckt starka reaktioner utomlands och på så sätt, bland annat, satt Sveriges Natoansökan på spel. Men även om flera koranbränningar har tillåtits så är det många ansökningar som fått avslag – trots att flera förvaltningsrätter ställt sig emot agerandet.

Polisens angivna skäl för avslagen, så som resurs- och tidsbrist, har inte ansetts vara tillräckliga. I tio separata fall har myndigheten därför förlorat i domstol när de nekat Rasmus Paludan demonstrationstillstånd. Men trots det har de fortsatt, gång på gång, att bortse från domsluten, rapporterar Dagens Nyheter.

ANNONS

– Polisen struntar kort sagt i förvaltningsrätterna. ”Det är bara första instans”, säger man internt, uppger en av DN:s källor.

Myndigheten pressad

Enligt källor till tidningen är förklaringen att myndigheten känner sig pressad från muslimska grupper i samhället och från både socialdemokratiska och borgerliga politiker. De senare på grund av bråken som uppstått med Turkiet om den svenska Natoansökan.

Polisen själva menar att deras agerande beror på att en bedömning av hot och risker efter påskupploppen lett fram till slutsatsen att det är för farligt att bränna Koranen. Något som väckte stark kritik.

Enligt DN:s källor låter det annorlunda bakom kulisserna.

– Det är just i sådana här lägen när trycket är hårt och det blåser politiska vindar som vi ska hålla hårt i lagboken. Men det gjorde vi inte, säger en källa.

Utrikesminister Tobias Billström (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) svarar Dagens Nyheter via mejl att Polismyndigheten varit självständig i sin bedömning.

Även tidigare justitieminister Morgan Johansson (S) tillbakavisar uppgifterna om politiska påtryckningar. Rikspolischef Anders Thornberg samt polisens nationella kommenderingschef avböjer att kommentera DN:s uppgifter.

LÄS MER:Uppgifter: Rasmus Paludan anhållen i sin frånvaro

LÄS MER:Fem 17-åringar döms för påskupplopp i Malmö

LÄS MER:Elva åtalas efter påskupploppen i Rosengård

ANNONS