Rasmus Paludan i samband med att han brände en koran utanför Turkiets ambassad i Stockholm i januari.
Rasmus Paludan i samband med att han brände en koran utanför Turkiets ambassad i Stockholm i januari. Bild: Anna Tärnhuvud

Uppgifter: Polisen ger koranen särskilt undantag för bränningar

I ett internt dokument som DN tagit del av framgår att polisen inte längre ska ge tillstånd till koranbränningar.
Koranen är enligt uppgifterna den enda religiösa boken eller texten som omfattas av beslutet.

ANNONS
|

Sedan högerextreme Rasmus Paludans koranbränning utanför turkiska ambassaden väckt stor internationell uppmärksamhet har polisen infört nya interna riktlinjer för hur man ska hantera ansökningar av samma typ. Exempelvis förbjöds en annan man från att utföra samma aktion den 9 februari.

Enligt DN beror det på att Polismyndigheten, kort innan den planerade koranbränningen, upprättat ett nytt internt dokument i samråd med Säkerhetspolisen.

Dokumentet fastslår att koranbränningar inte ska tillåtas i Sverige – och förbudet, enligt DN, gäller bara just koranen. Andra religiösa skrifter, böcker eller flaggor omfattas exempelvis inte av de nya riktlinjerna.

Mannen som ansökte om tillstånd den 9 februari har senare hävdat att hans plan aldrig var att bränna koranen, utan att han i stället ville lämna över den till Turkiets ambassadör.

ANNONS

LÄS MER:Polisen sade nej till ny koranbränning

"Extensiv tolkning”

Demonstrationsfriheten i Sverige är stark och det krävs särskilda omständigheter för att polisen ska kunna stoppa en allmän sammankomst. I dokumentet som DN tagit del av rättfärdigas förbudet mot koranbränningar genom en ”extensiv tolkning” av ordningslagen, eftersom koranbränningar befaras öka hoten mot Sverige.

I praktiken innebär det att det inte räcker att bara kunna upprätthålla ordning och säkerhet vid den allmänna sammankomsten. I stället måste även risken för att något skulle kunna hända i ett senare skede, och då vara kopplat till aktionen, tas i beaktande.

Tidningen har pratat med Henrik Wenander, professor i offentlig rätt vid Lunds universitet, som uttrycker att han aldrig tidigare sett en liknande argumentation från polisen.

– Jag har svårt att se att polisens beslut kommer stå sig. Det går inte i linje med lagen, säger han till DN.

GP har sökt Säkerhetspolisen, som hänvisar till Polismyndigheten. Polisens nationella mediacenter säger sig inte ha några kommentarer att ge.

LÄS MER:Chang Frick: Har inte lierat mig med Paludan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS