Uppgifter: Mats Löfving fråntogs tjänstevapen på grund av psykisk ohälsa

Polischefen Mats Löfving fråntogs sitt tjänstevapen på grund av psykisk ohälsa, uppger källor för Aftonbladet. De menar nu att Anders Thornberg känt till att Löfving var suicidal – trots att rikspolischefen nekat till uppgifterna.

ANNONS
|

Polisförbundet uppgav i en anmälan till Arbetsmiljöverket att den högsta polisledningen känt till att Mats Löfving mådde dåligt och var suicidal, innan han i februari hittades död i sitt hem. Det tillbakavisades förra veckan av rikspolischef Anders Thornberg.

– Det har naturligtvis visat sig efteråt. Jag vet själv vad jag har gjort. Varken från Mats Löfving själv eller från någon annan har det uttalats. Det har inte kommit till min kännedom, sade han då till Aftonbladet.

Polisförbundet förde vidare uppgifter

Nu rapporterar tidningen att källor inom polisen har svårt att se att det stämmer. Bland annat uppger Kjell Ahlin, ordförande för Polisförbundet i region Stockholm, att han hade samtal med Mats Löfving och förde vidare informationen om hans mående till polisledningen.

ANNONS

– Ledningen måste också titta varandra i ögonen och fundera på vad de hade kunnat gjort annorlunda, säger Kjell Ahlin.

Hanteringen av Mats Löfving har fått kritik. Utredaren Runar Viksten sade på en presskonferens den 22 februari att Löfving borde skiljas från sin tjänst. Senare samma dag hittades polischefen död i sitt hem.

Källa: ”Försiktighetsåtgärd”

Polismyndigheten har uppgett att Löfving självmant lämnade in sitt tjänstevapen inför den presskonferens som hölls om utredningen kring hans relation till polischefen Linda Staaf.

Källor menar dock att det snarare var så att Mats Löfving fråntogs vapnet på grund av sitt psykiska mående, skriver Aftonbladet.

– Det var en försiktighetsåtgärd, säger källan, som är anonym men uppges vara centralt placerad.

Anders Thornberg förnekar kännedom

Polisledningen förnekar dock alltjämt att Anders Thornberg känt till att Mats Löfving hade självmordstankar.

”Påståendet att Anders Thornberg kände till att Mats Löfving var suicidal stämmer inte”, skriver polisens presstjänst i ett mejl till Aftonbladet.

LÄS MER:Arbetsmiljöverket: Flera brister hos polisen

LÄS MER:Thornberg tillbakavisar uppgifterna: ”Stämmer inte”

Här kan du få hjälp

Behöver du akut hjälp? Ring 112.

Självmordslinjen

Om du har tankar på att ta ditt liv, eller har någon i din närhet som du är orolig för kan du kontakta Självmordslinjen. Du kan också nå dem via deras chatt på mind.se/chatt.

Telefon: 901 01

Äldrelinjen

Förening Mind har en stödtelefon som riktar sig till dig som är 65 år eller äldre och som mår psykiskt dåligt.

Telefon: 020-22 22 33

SPES – Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd

SPES riktar sig till dig som har förlorat en närstående i suicid. Förutom att ringa så kan du också chatta mde en stödperson på spes.se/chatt.

Telefon: 020 - 18 18 00

Anhöriglinjen

Hit vänder du dig om du behöver stöd i din roll som anhörig eller närstående. Den drivs av Anhörigas riksförbund.

Telefon: 0200-23 95 00

Mail: info@anhoriglinjen.se

Bris för vuxna om barn

Om du är orolig för ett barn i din närhet kan du kontakta Bris vuxentelefon.

Telefon 0771-50 50 50

Jourhavande medmänniska

Hit kan du vända dig om du behöver prata med någon nattetid. Det finns också en chatt.

Telefon: 08-702 16 80

Jourhavande präst

Det finns alltid en präst i tjänst på natten. Du når denne via 112. Det går också att skriva till dem på svenskakyrkan.se/jourhavandeprast/skriv-digitalt-brev, eller chatta med dem på svenskakyrkan.se/jourhavandeprast/chatta.

Telefon: 112 – fråga efter jourhavande präst

Mansjouren

Om du som är man behöver någon att prata med så kan du vända dig hit. Det går också bra att skriva till dem på mansjouren.se.

Telefon: 08-30 30 20

Kyrkans SOS

Med de frivilliga på Kyrkans SOS kan du prata om vad du vill. Du är välkommen oavsett trosuppfattning. Det går också att skriva till dem på SOS-brevlådan och då får du svar inom 72 timmar. De har också en chatt för unga som är öppen kvällstid tre gånger i veckan.

Telefon: 0771- 800 650

LÄS MER:Akademikerfacket kritiserar polisledningen

LÄS MER:Begravning för Mats Löfving i Norrköping

ANNONS