Natoflaggan, en vit kompass mot en blå bakgrund. Den blå färgen symboliserar Atlanten och ringen som innesluter kompassen står för enighet. Arkivbild.
Natoflaggan, en vit kompass mot en blå bakgrund. Den blå färgen symboliserar Atlanten och ringen som innesluter kompassen står för enighet. Arkivbild. Bild: Vadim Ghirda/AP/TT

Ungerskt ja – detta händer nu

Nu har alla Natos medlemsländer sagt ja till Sverige.
Men ännu återstår flera formella steg innan Sverige är fullvärdig medlem i försvarsalliansen.

ANNONS

Klockan 16.45 på måndagskvällen röstade det ungerska parlamentet ja till den svenska Natoansökan.

Därmed har alla parlament gett grönt ljus och vägen ligger öppen för att Sverige ska bli alliansens 32:a medlem, knappt ett år efter Finland gick med. Processen kan vara klar på mindre än två veckor, men flera steg är kvar.

Först och främst återstår för den ungerske presidenten att skriva under protokollet.

Ungern har ännu ingen president efter att Katalin Novák avgått från posten. Hennes efterträdare Tamás Sulyok valdes på måndagen, men tillträder först om åtta dagar. Under tiden kliver talmannen László Kövér in som interimspresident.

Flygas över till USA

När protokollet är underskrivet så ska det fysiskt flygas över till Washington och lämnas in till USA:s utrikesdepartement. När Ungern sade ja till Finland tog detta tre dagar.

ANNONS

När alla Natoländer har ratificerat Sveriges ansökan ska Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg bjuda in Sverige att deponera sitt anslutningsdokument till USA.

Sverige behöver då formellt fatta ett regeringsbeslut som godkänner det av riksdagen redan fattade beslutet om att Sverige ska gå med i Nato. Detta kan ske på ett extrainsatt regeringssammanträde.

Kristersson till Bryssel

Själva deponeringen, inlämnandet av anslutningsdokumentet, kan ske på olika sätt. Bland annat genom att en svensk representant åker till Washington eller genom att dokumentet lämnas över under en ceremoni i Bryssel, som i Finlands fall.

Finlands dåvarande utrikesminister Pekka Haavisto lämnade i april 2023 in anslutningsdokumentet – och den blåvita flaggan kunde hissas vid Natohögkvarteret i Bryssel.

För svensk del siktar regeringen på att utrikesminister Tobias Billström (M) åker till Washington.

När den blågula flaggan hissas i Bryssel blir i stället Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) huvudperson.

– Till Bryssel kan jag garantera att jag kommer åka och hissa den svenska flaggan, sade Kristersson på en pressträff i förra veckan.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS