Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Sveriges statsminister Ulf Kristersson i förgrunden. Arkivbild.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Sveriges statsminister Ulf Kristersson i förgrunden. Arkivbild. Bild: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Ungern kräver besök av Kristersson

Det blir ingen omröstning om Sveriges Natoansökan i Ungern i dag.
I stället ökar trycket på statsminister Ulf Kristersson att besöka premiärminister Viktor Orbán.
"Om det är viktigt för svenskarna att gå med kommer de hit, precis som de åkte till Turkiet", säger Máté Kocsis, gruppledare för Fidesz.

ANNONS

Oppositionen samlade ihop tillräckligt med underskrifter för att extrainkalla parlamentet i dag.

Men när mötet började klockan 13 gapade de flesta stolarna tomma. Ledamöterna från regeringspartiet Fidesz och samarbetspartiet KDNP dök inte ens upp. Parlamentet hade inte tillräckligt många ledamöter på plats för att vara beslutsfört.

Regeringen var i stället samlad för ett tre dagar långt sammanträde utanför den ungerska staden Sopron, nära den österrikiska gränsen.

Kräver ett möte

Gruppledaren för Fidesz, Máté Kocsis , skriver på Facebook:

"Vi anser att den svenska Nato-ratificeringen kan ske direkt när parlamentet inleder sin ordinarie session. Men det kräver ett möte mellan de två premiärministrarna i Budapest."

ANNONS

Parlamentets ordinarie arbete efter vinteruppehållet sätter i gång den 26 februari.

– De har fördröjt det här i mer än två år nu och ljugit om varför de inte ratificerar Sverige. Jag tror inte att ett möte spelar någon roll, de vill bara visa att de har makt, säger oppositionspolitikern Dávid Bedö.

– Förhoppningsvis röstar vi om det i slutet av februari.

Inbjuden av Orbán

Nyligen blev Ulf Kristersson (M) inbjuden av Viktor Orbán att besöka Budapest. Frågan är nu om besöket ska ske före eller efter själva ratificeringen. Kristersson har sagt att det naturliga vore att komma till Budapest efter att Ungern har sagt ja. Men budskapet från ungerskt håll är tydligt – de vill helst se Kristersson i Budapest innan de trycker på ja-knappen.

Bland andra utrikesminister Péter Szijjártó har sagt att ett besök före beslutet vore mer korrekt – särskilt eftersom Kristersson åkte till Turkiet för att få dem att säga ja till Sverige.

”Bollen är nu på er planhalva”, enligt regeringens talesperson Zoltán Kovács.

TT har sökt Ulf Kristersson för en kommentar.

Samtidigt försöker USA pressa Ungern. Om inte Orbáns regering släpper in Sverige borde man undersöka möjligheterna att införa sanktioner, som att frånta Ungern vissa visumrättigheter eller utvidga Magnitskij-lagstiftningen, enligt Ben Cardin, ordförande för den amerikanska senatens utrikesutskott.

ANNONS
ANNONS