Morö backe, utanför Skellefteå, där en minderårig flicka utsattes för ett mordförsök av en minderårig pojke. En förundersökning om försök till mord  har inletts. Flickan hittades i ett skogsparti nära en skola i området.
Morö backe, utanför Skellefteå, där en minderårig flicka utsattes för ett mordförsök av en minderårig pojke. En förundersökning om försök till mord har inletts. Flickan hittades i ett skogsparti nära en skola i området. Bild: LORENTZ-ALLARD ROBIN/Aftonbladet

Unga utsatta för mordförsök i Skellefteå – två gånger på två veckor

Skellefteå har skakats av två misstänkta mordförsök på barn de senaste veckorna. I båda fallen är det unga personer som är misstänkta för brotten. Detta har hänt.

ANNONS
|

Torsdagen den 7 juli hittas en minderårig flicka allvarligt skadad i ett skogsparti i Morö Backe som ligger i nordöstra delen av Skellefteå.

Polis larmas till platsen och en förundersökning om försök till mord inleds.

Kort därefter misstänks en minderårig pojke för brottet. Han tilldelas ett juridiskt ombud och sätts på fri fot med hänvisning till hans unga ålder.

En knapp vecka efter att flickan hittats har polisen ännu inte kunnat hålla något förhör med henne och de har heller inga nya uppgifter om hennes tillstånd. Lars Persson, tillförordnad lokalpolisområdeschef, säger till TT att hon är kvar på Norrlands universitetssjukhus i Umeå och att polisen inte har kunnat prata med henne.

ANNONS

– Det är angeläget att få hålla ett förhör med henne, men om och när det kan ske vet vi inte i nuläget, säger han till nyhetsbyrån.

Sparsamma med detaljer

På måndagseftermiddagen, fyra dagar efter det misstänkta mordförsöket, skriver Åklagarmyndigheten på sin hemsida att den misstänkta pojken har gjort vissa medgivanden i förhör. Utredningen kommer att fortsätta med ytterligare förhör och analys av tekniska fynd gjorda på brottsplatsen.

Polisen bedömer utredningsläget som gott och bilden har börjat klarna. Men Lars Persson kan inte säga om flickan har skadats med något vapen eller tillhygge.

– När det gäller detaljerna kring det här så kommer vi att vara ytterst sparsamma, säger han till TT.

Nu undersöker polisen om det finns någon koppling mellan den misstänkte pojken och flickan.

– Det finns definitivt inget släktskap och vi har ingenting från gårdagen som säger att de ska vara bekanta eller kompisar med varandra.

På måndagen höll Morö Backe skola öppet för de elever som, trots sommarlov, ville söka sig till skolans lokaler för stöd, rapporterar P4 Västerbotten. Kurator, präst och skolpersonal fanns på plats för att prata med eleverna som tog sig till skolans lokaler.

– Det är en otäck händelse som de behöver bearbeta, säger Henrik Bolin, avdelningschef på grundskolan på Morö Backe till P4 Västerbotten.

ANNONS

Känner varandra

En vecka innan flickan hittas skadad i Morö Backe kommer det in ytterligare en anmälan om misstänkt försök till mord i centrala Skellefteå. Anmälan görs när en 12-årig pojke söker vård för skador som misstänks komma från en kniv.

En 16-årig pojke grips och blir sedan anhållen misstänkt för händelsen. Enligt polisen ska pojkarna känna varandra.

Nu pågår ett antal utredningsåtgärder, bland annat förhör och en teknisk undersökning. Tillförordnad lokalpolisområdeschef, Lars Persson säger till Dagens Nyheter att det inte finns något samband mellan de två händelserna.

– Men det är väldigt sällsynt att vi får utreda den här typen av brott. Just att det är två personer under 15 år vid den senaste händelsen skulle jag vilja säga är helt unikt i Skellefteå, säger Lars Persson till tidningen.

Göteborgs-Posten har sökt förundersökningsledare Andreas Nyberg.

LÄS MER:Misstänkt pojke har gjort vissa medgivanden

LÄS MER:Ung man slog minderåriga på buss – eftersöks i Tuve

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS