Erik Ullenhag under Liberalernas turné med utfrågning av partiledarkandidaterna som inleds i Stockholm.
Erik Ullenhag under Liberalernas turné med utfrågning av partiledarkandidaterna som inleds i Stockholm. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ullenhag hoppar av striden om L

Erik Ullenhag hoppar av partiledarstriden mot Nyamko Sabuni i Liberalerna, rapporterar Aftonbladet. Endast Nyamko Sabuni återstår nu som kandidat att leda Liberalerna.

ANNONS
|

”Mitt syfte var hela tiden att ena partiet, men i ett läge där många verkar vilja ha en annan politisk inriktning än den jag söker mandat för, är risken att splittringen ökar om jag fortsätter min kandidatur.” skriver Erik Ullenhag i en debattartikel i Aftonbladet.

I texten tackar han Nyamko Sabuni och Johan Persson som han har rest runt landet med och kampanjat.

"Tonen är hård"

Han skriver också om tonläget i sociala medier som han menar har chockat honom.

"Själv har jag blivit anklagad för allt från att vara för hedersförtryck och extremism, till att ha som grundidé att förstöra det Sverige jag är så stolt över. Tonen är hård och det gör mig särskilt bekymrad att jag också mött en väldigt tuff ton mellan partikamrater."

ANNONS

Nyamko Sabuni står därmed kvar som ensam kandidat. Johan Pehrson uppgav under söndagen att han lämnar partiledarstriden för Liberalerna, vilket Sveriges radio Ekot var först med att rapportera. En oenig valberedning meddelade på måndagen att man föreslår Sabuni som ny partiledare.

Enligt Ullenhag var det naturligt att ta ställning till kandidaturen efter att valberedningen i L meddelat sitt beslut om att nominera Sabuni på måndagen.

- Det är en demokratisk process som jag tycker att man ska respektera, säger han.

Ullenhag konstaterar att Liberalerna är ett parti som har glidit isär.

"Hitta väg framåt"

- Jag förutsätter att Nyamko (Sabuni) och en ny ledning ser som första uppgift att försöka ena partiet och hitta en väg framåt, säger han till ett samlat pressuppbåd utanför riksdagen.

Erik Ullenhag kommer att återgå till sin ambassadörstjänst i Jordanien. I övrigt vill han inte sätta ned foten om framtiden. Han vill av den anledningen också vara försiktig med att recensera partiledningen, men önskar Nyamko Sabuni lycka till.

- Jag finns där, jag har talat med Nyamko Sabuni i dag och jag tror att hon har en bra idé för att ena partiet.

Oenig valberedning

Monica Brohede Tellström var en av de personer i valberedningen som reserverade sig mot beslutet att nominera henne.

ANNONS

- Jag har största förtroendet för Ullenhags omdöme och har han gjort den bedömningen så är det rätt att göra. Jag önskar honom lycka till i framtiden och tackar honom för allt han har bidragit med. Och jag önskar Nyamko Sabuni all lycka som partiledare. Jag kommer att ställa mig bakom Nyamko Sabuni som partiledare, säger Monica Brohede Tellström till TT.

Liberala ungdomsförbundet (Luf) beklagar beslutet, men stöttar Sabuni.

"Måste känna stödet"

"Jag tycker det är tråkigt att Erik Ullenhag inte kommer att bli partiledare för liberalerna. Vi på Luf kommer att göra vår del för att ena partiet, vi hoppas och tror att Nyamko Sabuni kommer göra detsamma. Det är alltid vinnaren som bär det största ansvaret. Nu kommer fokus på Luf att bli politiken inför höstens landsmöte", skriver Liberala Ungdomsförbundets ordförande Joar Forssell i ett uttalande.

Även Liberalerna i Uppsala län hade nominerat Erik Ullenhag.

- Det finns många olika åsikter om vem som ska bli partiledare. Ska man bli partiledare måste man känna att man har det stödet, inte bara av dem som är på landsmötet utan även av medlemmarna, så jag har full respekt för att han har landat i det beslut som han har gjort, säger ordförande Malin Sjöberg Högrell.

ANNONS
ANNONS