Ulf Kristersson: Sverige går att laga

Den nyvalde statsministern Ulf Kristersson (M) har presenterat sin regeringsförklaring och sina ministrar.
Hans budskap:
– Inget är så dåligt att det inte går att laga, säger Kristersson.

ANNONS
|

På tisdagsförmiddagen samlades riksdagen för att lyssna på Ulf Kristerssons första regeringsförklaring. Den nya regeringen har flera kriser att hantera. Det handlar om brottsligheten men också stundande lågkonjunktur och extrema energi- och bränslepriser.

KD-ledaren Ebba Busch, som blir energi- och näringsminister, liksom vice statsminister, säger att prio ett för henne är att fixa ett högkostnadsskydd för elpriserna.

– Men det kan komma att dröja innan det är möjligt att implementera fullt ut, säger hon.

Dock kan stödet komma att betalas ut retroaktivt.

Inspirerats av Danmark

I sin regeringsförklaring pekade Ulf Kristersson också på hur kriminalpolitiken ska läggas om och straffen ska skärpas. Han berättade bland annat att särskild råd mot gängkriminaliteten kommer att införas.

ANNONS

– Det ska leda det arbete som ska snabbutreda danska insatser mot svenska brott, säger Kristersson.

Den som blir justitieminister och chef på justitiedepartementet är Gunnar Strömmer. Han har fram till nu varit M:s partisekreterare men är utbildad jurist.

Han slår fast att det är en stor utmaning som väntar och att det kommer att ta tid att vända utvecklingen. Med det nya rådet mot gängen tror han att regeringen får ett starkt fokus på frågan, genom att all kunskap och insatser samlas under samma tak.

– Vi har tagit mycket inspiration av Danmark och för att lyckas med det krävs en kraftsamling, säger Strömmer.

Utöver det talade Kristersson också om den migrationspolitik som framgår av Tidöavtalet. Det innebär att andelen kvotflyktingar som kommer till Sverige ska ner till lägsta juridiskt möjliga nivå samt att Sverige ska öka fokuset på återvandring.

Ministern: ”Turkiet är en demokrati”

En del som inte ingår i Tidöavtalet är utrikespolitiken. Ny utrikesminister blir Tobias Billström (M), tidigare bland annat migrationsminister i Fredrik Reinfeldts regering.

Den tidigare S-regeringens fokus på en feministisk utrikespolitik kommer att skrotas och i stället ska tyngden läggas på Sverige och EU. En del i detta blir att försöka övertyga Turkiets president Erdogan om att acceptera Sverige som medlem i Nato.

ANNONS

Billström menar att han kommer att uppfylla de åtaganden som finns i Nato-avtalet med Turkiet.

– Vi kommer göra det effektivt och målmedvetet men det måste få ta den tid det tar, säger han.

Är Turkiet en demokrati i dag?

– Ja, Turkiet är en demokrati men med auktoritära inslag.

Paulina Brandberg (L) blir jämställdhetsminister. Hon har en bakgrund som åklagare, och berättar att hon mött kvinnor som inte vågar lämna en våldsam relation.

– Om vi ska kunna komma tillrätta med den problematiken räcker det inte med brottsbekämpning, utan vi måste ta ett helhetsgrepp om de här problemen. Där kommer jag att jobba stenhårt.

Är du feminist?

– Jag tycker att det är självklart att vi ska ha lika villkor och lika möjligheter för alla män och kvinnor i Sverige, så ja, jag är feminist.

Civilförsvarsminister

Ulf Kristersson sa också att det kommer att införas en helt ny ministerpost, en särskild minister för civilt försvar, en roll som går till Carl-Oskar Bohlin (M), och att Sverige senast 2026 ska ha ett försvarsanslag på två procent av landets BNP.

– Försvarsindustrin har länge varit en tillgång för Sverige och genom Nato-medlemskapet blir det en tillgång för fler, säger Kristersson.

ANNONS

Den nya regeringen kommer också inrätta en nationell säkerhetsrådgivare, som är en slags roll som är vanliga i andra länder exempelvis i USA.

Jakob Forssmed (KD) blir ny socialminister och kommer även ha hand om idrott. Han lyfter den psykiska ohälsan och att regeringen vill ta fram en strategi för att motverka psykisk ohälsa och suicid.

– Men också den fysiska hälsan, att se till att fler barn kommer i rörelse, idrottar, hamnar i gemenskapen med närvarande vuxna så att man faktiskt lägger grunden för en jämlik hälsa tidigt.

Få från Västsverige

Camilla Waltersson Grönvall (M), från Lilla Edet, blir ny socialtjänstminister.

– Jag är väldigt stolt och glad över att komma från Västsverige så jag hoppas att jag på olika sätt ska vara en tillgång för Västsverige, även om man naturligtvis som statsråd arbetar för hela landet.

LÄS MER:Kristerssons regering vill sätta unga i fängelse

LÄS MER:Så är han som ledare, Ulf Kristersson

LÄS MER:Nu börjar det hårda arbetet för Kristersson

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS