Ulf Kristersson: "Planerade terrordåd har avvärjts"

Säpo höjde terrorhotnivån från en trea till en fyra. Statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterade läget under en pressträff tillsammans med bland andra rikspolischef Anders Thornberg.
– Svensk polis är redo att möta den här situationen, säger Anders Thornberg.

ANNONS
|

Hotnivån i Sverige höjdes från en trea till en fyra på en femgradig skala. Det meddelade Säpochefen Charlotte von Essen på en presskonferens under torsdagen. Med anledning av det höll statsminister Ulf Kristersson ytterligare en pressträff senare på dagen tillsammans med justitieminister Gunnar Strömmer (M), säkerhetspolischef Charlotte von Essen och rikspolischef Anders Thornberg.

– Vi vet att planerade terrordåd har avvärjts, säger Ulf Kristersson.

Kristersson förstår att många svenskar känner oro på grund av höjningen av hotnivån.

– Till alla de och er vill jag säga att vi ska leva våra liv som vanligt. Vi värnar vårt öppna samhälle mot de som hotar det, säger Kristersson.

ANNONS

Den höjda hotnivån bygger på en samlad bedömning om synen på Sverige från många olika håll. Rysk desinformation, islamistisk desinformation och den senaste tidens koranbränningar nämns som några faktorer som ligger till grund. På frågan om Richard Jomshofs twittrande, där han bland annat kallat profeten Muhammed för massmördare och rövare, också anses vara en bidragande faktor svarar Kristersson:

– Jag konstaterar att alla människor som uttrycker sig ovarsamt just nu tycker jag gör det i en väldigt dålig tid. Vi har fri- och rättigheter och ingen tänker ändra på detta. Men man ska vara medveten om att det man säger eller gör just nu ses i ett speciellt ljus.

Rikspolischefen: ”Gå på fotbollsmatcher och konserter”

Rikspolischef Anders Thornberg påpekar att svensk polis är väl rustad för rådande läge och att den grova gängkriminaliteten i Sverige förberett polisen väl.

– Det är ju tyvärr så att vi åker på väldigt många grova våldsbrott när man skjuter på allmän plats och där oskyldiga drabbas så vi har fått en träning på det. Vi har fått en förmåga att ingripa på ett helt annat sätt och jobbar inte efter gamla mallar, säger Thornberg.

Rikspolischefen poängterar vidare att hotet mot Sverige har varit förhöjt under många år och att polisen har arbetat långsiktigt med att avvärja och hantera terrorattentat. Även han uttrycker en förståelse för en oroad befolkning men betonar att man ska försöka leva som vanligt.

ANNONS

– Vågar man gå på fotbollsmatcher, konserter och ta spårvagnen? Ja, det ska du. Du ska inte kapitulera på hotet, du ska leva som du gjort tidigare och göra de saker i vardagen som du brukar. Med det sagt är det bra att vara vaksam.

”Myndigheterna har de resurser de behöver”

Höjningen av terrorhotnivån är den första sedan 2015 och Säpochefen Charlotte von Essen säger att hotet kommer att bestå under en länge tid. Hon säger vidare att bedömningen av terrorhotet dels vilar på vad som är känt i nuläget och dels möjlig framtida utveckling.

– Höjning av terrorhotnivån sker för att medvetandegöra om hotet och skapa kännedom om hotet under en längre tid och att samhället måste skapa uthållighet för att möta det, säger Charlotte Von Essen.

Enligt justitieminister Gunnar Strömmer möter regeringen utvecklingen med både kortsiktiga och långsiktiga åtgärder:

– Regeringen för också regelbunden dialog med andra länder och internationella organisationer, säger Strömmer.

Ulf Kristersson säger slutligen att man inte kan utesluta att det kan bli aktuellt att skjuta till extra bidrag till kommuner och företag för att rusta för hotnivån.

– Men som Gunnar Strömmer sa så har vi uttryckligen försäkrat oss om att myndigheterna just nu har de resurser och befogenheter som de behöver, säger Kristersson.

ANNONS

LÄS MER:Säpo höjer terrorhotnivån i Sverige

LÄS MER:Terrorexperten Magnus Ranstorp om hotnivån: ”Har inte varit allvarligare”

LÄS MER:Så reagerar göteborgarna på höjda terrornivån

ANNONS