Ulf Kristersson: Jag står redo att bilda regering

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har fördel mot statsminister Magdalena Andersson men understryker att vi fortfarande inte vet hur valet kommer att sluta.
Samtidigt säger flera tunga namn att det saknar betydelse om SD blir större än M.
– Det händer inte ett dugg, absolut ingenting, säger före detta partiledaren Ulf Adelsohn.
– Jag tror inte det spelar så stor roll, säger tidigare finansminister Anders Borg.

ANNONS
|

När Moderaternas partiledare Ulf Kristersson klev upp på scen och mötte jublande partianhängare hade den preliminära räkningen just visat att hans sida av politiken nu samlade 176 mandat gentemot den rödgröna sidans 173 mandat.

Allt pekar dock på att Sverige inte kommer ha ett färdigt valresultat förrän under onsdagen, något som även Ulf Kristersson valde att understryka.

– Vi vet inte ännu hur det här valet kommer att sluta, sa han.

Samtidigt talade han ändå optimistiskt om Moderaternas förutsättningar att bilda regering. Kristersson betonade bland annat i sitt tal att han vill ena landet och vara en samlande kraft.

ANNONS

– Moderaterna heter inte bara samlingspartiet, vi är samlingspartiet. Och nu behöver Sverige precis det. Samling, sa han.

Vill samla Sverige

Kristersson sa att polariseringen blivit alldeles för stor i Sverige och att han vill samla, inte splittra och se till att förena och respektera åsiktsskillnader.

– Jag vill skilja på sak och person, få till stånd ett vuxet samtal i svensk politik. Imorgon hoppas jag just att det jobbet kan påbörjas. Jag vill be er om tålamod just nu, det definitiva resultatet måste fastställas.

Kristersson garanterade att om han får de parlamentariska förutsättningarna, det vill säga majoriteten av mandaten, så kommer han att lyckas samla högersidan till samarbete.

– Jag står redo och kommer göra allt jag kan för att skapa en ny, en stabil och handlingskraftig regering för hela Sverige och för alla medborgare, sa Ulf Kristersson.

Hyllade Andersson

Allra sist valde han att hylla Magdalena Andersson och sa att han har stor respekt för henne. Han pekade ut två frågor där han hoppas att Socialdemokraterna och Moderaterna kommer ha en gemensam samsyn.

Det handlade dels om den fortsatta Nato-processen och dels när Sverige tar över ordförandeskapet i EU den 1 januari 2023.

– Vi har också visat att vi kan hitta samsyn när det verkligen behövs och det sätter jag stort värde på. Den samsynen kommer vi behöva hitta tillbaka till i några riktigt viktiga frågor redan i höst, sade Ulf Kristersson.

ANNONS
Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.
Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard. Bild: Anna Tärnhuvud

Att SD blir större än M kommer inte ha någon större påverkan, enligt Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.

– Alltså vi har ju väldigt stor samsyn på vår sida av politiken, när det gäller att bekämpa brottsligheten, få ordning på invandring och integration, få ordning spå energikrisen. Det kommer inte förändras av några få tiondelar hit och dit.

Flera M-profiler som GP talar med under kvällen ansåg att det viktigaste nu är för högersidan att samla större stöd än Magdalena Anderssons tänkbara underlag. En av dem är tidigare partiledaren Ulf Adelsohn.

– Det händer inte ett dugg, absolut ingenting. Moderaterna har uppenbart haft många som stödröstat med KD och ännu mer som stödröstat med L. Det är lån till andra, det spelar ingen roll.

Du tror det är en fråga om stödröster?

– Ja, det vet man. Det hör man. Vi har ju mängder av det.

Även Anders Borg, moderat finansminister i regeringen Reinfeldt, tonar också betydelsen av att SD blir större.

– Jag tror inte det spelar så stor roll. Det viktigaste är att det blir en majoritet och att man kan få en stark regering så att man kan driva en bra ekonomisk politik, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Matilda Ekeblad (M): Åkesson kan inte bli statsminister

LÄS MER:Statsministern stängde in sig efter talet – S hoppas på sena röster

LÄS MER:Jubel hos SD när högerblocket går om: ”Förhandlingar börjar imorgon”

GP:s Etezaz Yousuf och Anna Tärnhuvud på plats vid Moderaternas valvaka.
GP:s Etezaz Yousuf och Anna Tärnhuvud på plats vid Moderaternas valvaka.

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS