Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rysk desinformation och spridning av falska nyheter i Sverige ökar enligt Utrikespolitiska institutet. Arkivbild.

UI: Ryssland försöker desinformera svenskarna

Rysk desinformation och spridning av falska nyheter i Sverige ökar, enligt en ny studie. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) utesluter inte att det har gjorts försök att påverka den svenska försvarsdebatten.

Utrikespolitiska institutet (UI) har undersökt den ryska utrikespolitiska strategin sedan starten av den rysk-ukrainska militära konflikten 2014.

Studien visar att rysk utrikespolitik har blivit mer offensiv.

- Vår slutsats är att Rysslands strategiska mål är att begränsa svenska säkerhetspolitiska vägval, säger Sebastian Åsberg som skrivit artikeln tillsammans med Martin Krogh vid UI.

Desinformerad debatt

Extra tydlig var den ryska desinformationen i samband med att Sveriges riksdag skulle rösta om värdlandsavtalet med Nato. Felaktiga påståenden om att avtalet bland annat skulle innebära att Nato skulle tillåtas att placera kärnvapen på svenska militärbaser spreds av både medier och politiker. Ett exempel var en debattartikel signerad fyra miljöpartister, däribland den dåvarande utrikespolitiske talespersonen Valter Mutt. Men falska påståenden om avtalet spreds även av vänsterpartistiska riksdagsledamöter, förde detta S-stämplade diplomater samt Svenska Freds enligt UI:s rapport.

Enligt Sebastian Åsberg var den svenskspråkiga nyhetsbyrån Sputnik, som startade under våren 2015 och lades ner våren 2016, en källa till desinformation. Sputnik, som är en statlig rysk nyhetstjänst, spred både propaganda och missledande artiklar samt ibland rena fabrikationer enligt Åsberg.

- Vi kan belägga att det under de två senaste åren har pågått en koordinerad påverkanskampanj mot Sverige med bland annat desinformation, propaganda och förfalskade brev. Det finns flera motiv till detta men Natofrågan är central och Rysslands motiv är att minimera Natos närvaro i Östersjön, säger han.

Peter Hultqvist utesluter inte att det har gjorts försök att påverka försvarsdebatten.

- Jag kan bara konstatera att i samband med diskussionerna om värdlandsavtalet med Nato så förekom oerhört mycket desinformation i den svenska debatten, många rena felaktigheter, säger han i Ekots lördagsintervju.

Ifrågasätter inte

Amerikanska underrättelsetjänster har i en rapport anklagat Rysslands president Vladimir Putin för att ha gett order om att påverka presidentvalet i USA i syfte att underminera den demokratiska processen.

Peter Hultqvist säger i lördagsintervjun att han inte har någon anledning att ifrågasätta uppgifterna.

- Det är mycket allvarligt om man går in i andra länders valrörelser och försöker påverka och skaka om det demokratiska systemet, säger han.

Han vill heller inte utesluta att ett liknande scenario skulle kunna ske under den svenska valrörelsen nästa år.

Säpo varnat

Säpo har tidigare varnat för att Ryssland bedriver ett psykologiskt krig mot Sverige i syfte att manipulera, splittra och påverka demokratiska beslut. I deras årsbok som presenterades i mars 2016 konstaterade Säpo att både beslutsfattare och allmänheten är måltavlor och att påverkan kan ske genom desinformationskampanjer, informationsoperationer och stöd till ytterlighetsrörelser.