Rapportpärmar i vad som påstås vara världens största ufo-arkiv. Arkivbild.
Rapportpärmar i vad som påstås vara världens största ufo-arkiv. Arkivbild. Bild: Henrik Witt / TT

Ufo-arkiv vill öppna museum

Brev, böcker, studier och rapporter. Världens största ufo-arkiv sägs finnas i Norrköping. Materialet som doneras från hela världen tycks aldrig sina och nu behöver arkivet mer utrymme.

ANNONS

När Norrköpings tidningar besöker lokalerna har en leverans av ett ton material precis kommit från Oregon i USA.

– Vi jagar aktivt så att saker och ting inte försvinner. Ofta är det arkiv och samlingar som länge stått på en vind eller i en källare någonstans i världen men där den aktiva kanske har gått bort. I stället för att de slängs tar vi hand om dem, säger Clas Svahn, ordförande i den ideella stiftelsen Archives for the unexplained, som driver arkivet, till Norrköpings tidningar.

På en vecka har de fått leveranser från USA och Tyskland. Clas Svahn tror att de behöver minst dubbelt så stora lokaler för att säkra arkivets framtid.

ANNONS

För tillfället disponeras 550 kvadratmeter fördelat på 14 olika utrymmen, hyllmeter efter hyllmeter. Vissa samlingar tar flera år att sortera.

Förhoppningen är att någon gång kunna öppna ett ufo-museum och dra turister till Norrköping.

– Vi räknar inte med att det ska bli någon snabb lösning utan vi ser att det kanske tar ett par år att hitta rätt, säger Clas Svahn om jakten på nya större lokaler.

På svenska brukar ufo översättas till oidentifierat flygande föremål.

Förhoppningen är att Norrköping på sikt ska få en ny turistattraktion – ett ufo-museum.
ANNONS