IT-konsulten Ali Gharavi greps i Turkiet i början av juli i år. Arkivbild.
IT-konsulten Ali Gharavi greps i Turkiet i början av juli i år. Arkivbild.

UD kallade upp Turkiets ambassadör

Utrikesdepartementet har kallat upp Turkiets ambassadör till Stockholm efter uppgifter om att svenske IT-konsulten Ali Gharavi riskerar långt fängelsestraff för terrorbrott. UD ser med oro på åtalet och anser att anklagelserna är felaktiga.

ANNONS
|

Gharavi greps den 5 juli utanför Istanbul tillsammans med tio människorättsaktivister. Nu riskerar de fängelse upp till 15 år för terrorbrott.

Utrikesdepartementet anser att det är fel av den turkiska staten och vill nu markera genom att kalla upp Turkiets ambassadör Kaya Türkmen till Stockholm.

- Vi ser allvarligt på anklagelserna emot honom. Det är i dag tredje gången som vi kallat upp Turkiets ambassadör med anledning av fängslandet av den här personen, säger Sofia Karlberg, presschef på UD.

ANNONS

UD:s bedömning är att Gharavi varit i Turkiet för att delta i ett fredligt seminarium om mänskliga rättigheter och internetfrihet. Departementet har arbetat intensivt med att få honom frisläppt.

- Vi vill nu få klarhet i ärendet och kommer att fortsätta arbeta intensivt både här i Stockholm, i Ankara och på konsulatet i Istanbul. Vi ser med oro på det här åtalet, säger hon.

Enligt Karlberg är det viktigt att markera mot Turkiet i ett läge där den här typen av personer, som arbetar med mänskliga rättigheter och yttrandefrihet grips och straffas.

- UD ger Gharavi konsulärtstöd i fängelset och vi bevakar rättsprocessen och kommer att fortsätta uppvakta turkiska myndigheter i den här frågan.

TT

ANNONS