Poliser kontrollerar bilar i Istanbul efter att lördagens utegångsförbud införts. Bild från 11 april.
Poliser kontrollerar bilar i Istanbul efter att lördagens utegångsförbud införts. Bild från 11 april. Bild: Emrah Gurel/AP/TT

UD flyger hem svenskar från Turkiet

På tisdag kommer strandsatta svenskar i Turkiet att flygas hem med ett extrainsatt flyg, i ett samarbete mellan UD och Apollo. Resebranschen manar UD att skärpa sina råd och hjälpa fler att komma hem.

ANNONS

På tisdag kommer ett flyg att avgå från Antalya i södra Turkiet, men hur många svenskar som kommer vara ombord är just nu oklart.

– Det är en assisterad utresa från Turkiet till Stockholm. Det är resenären själv som bekostar sin resa, säger Sara Brynedal, presskommunikatör på utrikesdepartementet (UD).

I Turkiet infördes utegångsförbud på 31 platser runt om i landet med start midnatt natten mot lördag. Åtgärden är ett led i kampen mot spridningen av coronaviruset, enligt landets inrikesdepartement. Utegångsförbudet ska vara i kraft fram till midnatt på söndag.

"Svepflygning" i Filippinerna

Drygt 1 100 personer med covid-19 har bekräftats döda i Turkiet, och över 50 000 har bekräftats vara smittade med coronaviruset.

ANNONS

I lördags utförde UD en annan assisterad utresa, då i Filippinerna. I samarbete med rese- och flygbolag genomfördes då så kallade svepflygningar i den filippinska övärlden för att plocka upp strandade resenärer.

Totalt transporterades 142 personer, varav ett 50-tal svenskar, till huvudstaden Manila där det går kommersiella flyg.

Resebransch: Skärp avrådan

Branschföreningen Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen (SRF) vill att UD ska uppmana svenskar utomlands att resa hem, i stället för att som i dag bara rekommendera hemresa. Anledningen är att då kan resenärerna utnyttja sina reseförsäkringar för att täcka kostnader för hemresan och extrakostnader för bland annat hotell, rapporterar Sveriges Radio.

– De försäkringarna gäller oftast bara om UD har en uppmaning till resenärerna om att åka hem, säger Didrik von Seth, generalsekreterare på SRF, till SR.

Han anser också att svenska myndigheter bör göra mer för att hjälpa tiotusentals svenskar som fortsatt är strandsatta utomlands.

Men att direkt uppmana svenskar att lämna de länder de befinner sig i är inte aktuellt. Det sker bara i lägen där det råder överhängande fara på grund av strider eller andra allvarliga hot, säger Sara Brynedal till SR.

ANNONS

Marc Skogelin/TT

ANNONS