UD anlitar ex-militärer för miljoner

ANNONS
|

Sveriges insatser i konfliktzoner har blivit mer beroende av privata säkerhetsföretag. Utrikesdepartementets kostnader har trefaldigats på två år.

För att UD:s och Sidas personal ska kunna verka i Afghanistan, Irak och Pakistan anlitas det svenska säkerhetsföretaget Vesper Group, som bildats av ex-militärer. Kostnaderna har skjutit i höjden, från 6,5 miljoner kronor 2009 till drygt 17 miljoner 2011. Svante Liljegren, chef för UD:s säkerhetsenhet, uppger att en ändrad hotbild lett till ökat skyddsbehov till exempel vid kontoret i Mazar-i-Sharif i Afghanistan.

Många internationella insatser i konfliktzoner är i dag beroende av privata säkerhetsföretag. Företagen använder sig gärna av före detta elitsoldater och har hög kompetens. Men de har på sina håll dåligt rykte.

ANNONS

Amerikanska Blackwater blev ökänt sedan dess personal öppnade eld på ett torg i Bagdad 2007 och dödade 17 civila.

-Eftersom kontrollen av företagen är bristfällig så finns det en större öppning för att de kommer undan med sådant beteende, säger Joakim Berndtsson vid Institutionen för globala studier i Göteborg, som forskat om säkerhetsföretagen.

Berndtsson anser att det inte går att enbart förlita sig på företagens egna uppföranderegler och efterlyser en internationell tvingande reglering av branschen.

Vesper profilerar sig som ett svenskt alternativ med tydlig uppförandekod som bygger på FN-principer om när våld får användas. Företagets vd Mikael Svensson betonar att hans personal inte har några särskilda "våldsbefogenheter" utan endast nödvärnsrätten att förhålla sig till.

UD anlitar Vesperpersonal som "säkerhetskoordinatörer" som fått titeln förste ambassadsekreterare i Kabul, Bagdad och Islamabad. De ansvarar till exempel för att göra hotbedömningar, samla in underrättelseinformation och rekrytera extra skyddstjänster som vakter för bostäder. I Afghanistan finns även en livvaktsstyrka.

UD uppger att Vesper levererat hög kvalitet och betonar att företagets arbete, skyddsuppträdande och urval vid anställning styrs av UD. Dessutom genomförs tillsynsbesök. UD undersöker dock möjligheterna för ett "statligt alternativ" till privata säkerhetsföretag.

ANNONS