Resterna efter två halshuggna män har hittat i centrala Falköping. De avrättades för över tusen år sedan.
Resterna efter två halshuggna män har hittat i centrala Falköping. De avrättades för över tusen år sedan.

Två halshuggna män hittade i Falköping

Kvarlevor efter två halshuggna män har hittats i centrala Falköping. De avrättades för över tusen år sedan och arkeologerna anser att fynden bidrar till att vi behöver skriva om Sveriges kristna historia.

ANNONS
|

En analys av skeletten visar att det var två storvuxna män, den ene 30–35 år gammal och den andre mellan 30 och 40 år. Spåren visar tydligt att de blivit avrättade, troligen med en yxa.

När kropparna begravdes placerades männens avhuggna huvuden mellan deras knän.

Det var vid arbetet med nya vatten- och avloppsledningar som fynden gjordes. Datering med kol-14-metoden visar att de två männen levde i slutet av 900-talet eller början av 1000-talet.

Det förvånar arkeologerna, eftersom kropparna tycks vara begravda på ett kristet sätt.

- Vi arkeologer brukar dra gränsen för medeltiden vid 1050 e Kr, säger arkeologen Catharina Henriksson vid Västergötlands museum.

ANNONS

Tidigare hade vi uppfattningen att vi blev kristna här under medeltiden. Men skeletten, tillsammans med andra fynd från Skövde och Varnhem, gör att den uppfattningen måste revideras.

- Vi blir mer och mer säkra på att vi kan tala om kristna vikingar, att kristendom började slå igenom tidigare än vad man förut trott, säger Catharina Henriksson.

Orsaken till det våldsamma sätt männens liv fick sitt slut lämnar forskarna öppet för tolkning. De kan ha varit brottslingar eller krigsfångar som dömts till döden eller till och med offrats.

TT

ANNONS