Två döda efter skottlossning på pub i Sandviken

På torsdagskvällen gick en man in på en pub i centrala Sandviken och avlossade flera skott.
Två personer har avlidit och ytterligare två skadats. Dödsoffren ska vara en blind man i 70-årsåldern och en man i 20-årsåldern.
– Det är ett hänsynslöst dåd, säger Catarina Bowall, chef för polisområde Gävleborg under en pressträff på eftermiddagen.

ANNONS

Klockan började närma sig halv elva på torsdagen när någon gick in i en liten publokal på en av Sandvikens centralaste gator. Puben ligger bara något kvarter från stadens huvudgata, som löper mellan Parkbadet och kyrkan, och var för kvällen full med folk.

Efter att mannen avlossat flera skott flydde han från platsen till fots. När polisen kom ditt hittade de två avlidna personer och två skadade.

De två döda männen var i 20- respektive 70-årsåldern. Den äldre mannen ska också ha varit blind, berättar pubstammisar för GP.

De två skadade är en kvinna i 20-årsåldern, respektive en man i 45-årsåldern. Enligt polisen är skadebilden för de båda fortfarande oklar. Gefle dagblad rapporterar att den skadade kvinnan är anställd på puben.

ANNONS

Polisen sökte i området under natten, men har på fredagseftermiddagen ingen gripen. På en presskonferens under eftermiddagen ber de allmänheten om tips.

– Vi söker en ensam gärningsman som var i centrala Sandviken igår, säger Karin Wessén från utredningssektionen Gävleborg på en pressträff.

Polisen misstänker att gärningspersonen var ute efter en av de nu avlidna, nämligen den mannen i 20-årsåldern.

– Mordet i Sandviken är möjligen ett led i en personlig konflikt som målsäganden har. Det är tveksamt om mordet har koppling till någon av de nationella konflikterna. Bedömningen har hög osäkerhet, säger Karin Wessén från utredningssektionen Gävleborg.

Polisen gör alltså bedömningen att det bara var mannen i 20-årsåldern som var måltavla och att de andra som träffades av kulor bara ska ha råkat befinna sig på platsen.

Tittar på kopplingar

Polisen betraktar händelsen som ett dubbelmord. Under fredagen var området runt puben avspärrat och polisen arbetade fortfarande på platsen.

– Vi gör en grundlig teknisk undersökning och försöker säkra eventuella spår. Det pågår utredningsarbete och vi kommer jobba trygghetsskapande i området, säger Magnus Jansson Klarin under fredagen.

Polisen utreder om händelsen är kopplad till gängkriminalitet.

– Vi har haft ett flertal skottlossningar i Sandviken, med dödlig utgång, den senaste tiden. Där tittar vi på om det finns kopplingar mellan de ärendena, säger Magnus Jansson Klarin.

ANNONS

Han tillägger att det inte går att säga vilka grupperingar som kan vara inblandade.

– Det är löst sammansatta grupper och tillhörigheten kan förändras över en natt. Det finns ett stort antal konflikter som pågår, i vissa fall har de kopplingar genom hela landet, säger Magnus Jansson Klarin.

”Djupt berörda”

Rikspolischef Anders Thornberg uttalade sig om händelsen i ett pressmeddelande från polisen på fredagen.

– Våra tankar går i första hand till de oskyldigt drabbade och till de anhöriga. Det är ett hänsynslöst dåd som har inträffat och vi kommer göra allt för att gripa de skyldiga, sa han.

Sandvikens kommun skriver på sin hemsida att ”Vi alla känner oss djupt berörda och tänker på de som har drabbats och deras anhöriga”. Kommunens kommunstyrelseordförande Peter Kärnström fick höra om dådet tidigt på morgonen.

– Först tänkte jag på alla som var på puben, på personalen och de som driver puben. Det är svårt att föreställa sig att bli utsatt för något dylikt. Sen blev jag arg, otroligt arg, säger han.

Han beskriver puben som en av ortens vardagsrum, där folk i godan ro sitter och dricker öl och tar en bit mat. Men där någon nu gått rakt in och öppnat eld.

ANNONS
Peter Kärnström, kommunstyrelsens ordförande i Sandviken.
Peter Kärnström, kommunstyrelsens ordförande i Sandviken. Bild: CAROLINA BYRMO/GP

Han kan förstå om människor i Sandviken blir oroliga, även om han själv inte tänker låta våldet påverka hur han lever sitt liv. Men KS-ordföraren är uppenbart känslomässigt berörd.

– Vi är en del av Sverige och jag ser att våldsspiralen ökar, men att man skulle gå in på en pub i Sandviken och skjuta, det såg jag inte. Det är gräns på gräns som passeras, säger han.

På pubens webbplats och Facebooksida står det att de håller stängt under helgen på grund av det tragiska som hänt. Det skriver att de ”kommer ta hand om varandra som var på plats”.

Även kommunen uppmanar personer om kan ha sett något att höra av sig till 114 14.

Ni har inte ännu någon gripen, behöver allmänheten vara orolig?

– Det är svårt att sitta och säga att man inte ska vara orolig när det skett en sådan här sak, men det är väldigt ovanligt att allmänheten drabbas. Nu har det skett och om det rör någon typ av konflikt så finns det alltid risk för att det sker olika vedergällningar, men det är alldeles för tidigt att säga, säger Magnus Jansson Klarin.

LÄS MER:Owe lämnade puben två timmar innan dubbelmordet

LÄS MER:Boende i Sandviken: "Våldet smyger sig på"

LÄS MER:Kristersson: Vi är mitt i extrem våldsvåg

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS