Pastorn Christian Mölk fick motta brev och telefonsamtal efter en predikan om integration.
Pastorn Christian Mölk fick motta brev och telefonsamtal efter en predikan om integration. Bild: Privat/TT

Tv-predikan väckte hat: "Beklagligt"

En hatstorm har brutit ut efter en tv-sänd predikan med temat integration. Via telefonsamtal, personliga brev och kommentarer på nätet har pastorn Christian Mölk fått höra att han är en förrädare och en idiot.
– Jag har aldrig fått så här mycket reaktioner av en predikan, säger han.

ANNONS

Enligt Christian Mölk är integration i grunden ingen kontroversiell fråga inom kristendomen – tvärtom är bibeln fylld av exempel på hur människor i alla tider varit på flykt och uppmaningar om att hjälpa dessa, menar han.

– Jesus var flykting, Abraham var flykting, Moses var flykting och hela Israel var flyktingar. Jag predikade om hur Jesus undervisade att vi ska ta emot flyktingar på samma sätt som vi skulle ta emot Jesus själv, säger pastorn.

Ändå väckte hans ord i den SVT-sända predikan från pingstkyrkan i Härnösand den 26:e januari kraftiga reaktioner från människor som provocerats av budskapet.

– Jag har fått telefonsamtal från framför allt en rasist som spytt ut sitt hat mot invandrare och ville berätta sin sanning för mig. Det har också kommit brev till kyrkan från dem som skriver att jag har svikit mitt kall som pingstpastor, säger Christian Mölk.

ANNONS

"Fruktansvärda saker"

Han tror att det rör sig om personer som kan ha en koppling till kyrkan, men som inte nödvändigtvis är regelbundna församlingsmedlemmar utan snarare befinner sig i periferin av den kyrkliga sfären.

– Jag tror att det är de som gör sina röster hörda för att de är rädda för Islam. Det är beklagligt, säger pastorn.

Samma dag utsattes även gudstjänstens mötesledare för aggressiva trakasserier och hot i en matbutik i Härnösand på grund av sin utländska bakgrund.

– En person sade fruktansvärda saker till mötesledaren som blev helt chockad och bedrövad. Mötesledaren har även fått ett vykort som hotar med att vi ska rensa Sverige från sådana människor, säger Christian Mölk.

TT: Hur har den senaste veckan varit?

– Jag blev väldigt ledsen över att mötesledaren blev hotad på det sättet. Samtidigt tänker jag att om det blir uppmärksammat kan man försöka vända det till något positivt.

"Fortsätta som förut"

En annan person som medverkade vid gudstjänsten har också mottagit hot, men om händelserna är direkt kopplade till gudstjänsten är svårt att slå fast, menar han.

Däremot är Christian Mölk noga med att poängtera att han också har fått många positiva reaktioner och kommentarer efter sin predikan.

– Jättemånga har hört av sig från hela Sverige och tyckt att det var en bra predikan. De tycker att det är positivt att vi står upp för flyktingar.

ANNONS

TT: Kommer det här förändra hur du predikar i framtiden?

– Nej, jag kommer att fortsätta som förut. Kärnan i det kristna budskapet är att vi ska behandla alla människor bra och hjälpa dem som har det svårt. När en pastor predikar utifrån bibeln blir det ju så här. För oss kristna är inte detta budskap kontroversiellt.

Robin Salomonsson/TT

Kärnan i det kristna budskapet är att behandla alla människor lika, enligt Christian Mölk. Arkivbild.
Kärnan i det kristna budskapet är att behandla alla människor lika, enligt Christian Mölk. Arkivbild. Bild: Hasse Holmberg
ANNONS