Två gripna för skadegörelse på Nationalmuseum

Två personer har gripits på Nationalmuseum i Stockholm. De misstänks för grov skadegörelse, efter att ha limmat fast sig vid en Monet-tavla, uppger Expressen.
”Målningen som är inglasad undersöks nu av museets konservatorer för att se om några skador har uppstått”, skriver Hanna Tottmar, pressansvarig på Nationalmuseum, till tidningen.

ANNONS
|

Tavlan i fokus för aktionen på Nationalmuseum i Stockholm är ”Konstnärens trädgård i Giverny”, målad av den franske konstnären Claude Monet, enligt DN.

Själva tavlan ska ha varit inglasad. Den ska dock undersökas av konservatorer på museet för att se om skador ändå kan ha uppstått.

Återställ Våtmarker tar på sig aktionen

Klimatrörelsen Återställ Våtmarker har tagit på sig aktionen.

– Det är en sjuksköterska och en sjuksköterskestudent som har gjort en aktion där de har limmat fast sig på skyddsglaset på en tavla och satt röda handavtryck på glaset. Tavlan är inte förstörd och tavlan är inte påverkad, säger Roxy Farhat, presstalesperson för Återställ våtmarker, till Expressen.

ANNONS

Polisen: Lim och färg har använts

Två kvinnor i 25- respektive 30-årsåldern har gripits, misstänkta för grov skadegörelse, uppger polisen för Expressen.

– Vad jag förstår verkar det som att både lim och färg har använts, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid Stockholmspolisen, till tidningen.

ANNONS