Beslutet om utvisning har överklagats till migrationsdomstolen, som valt att gå på Migrationsverkets linje. Arkivbild.
Beslutet om utvisning har överklagats till migrationsdomstolen, som valt att gå på Migrationsverkets linje. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Tusentals protester mot utvisning av treåring

En treårig pojke ska ensam utvisas till Nigeria – trots att han levt i princip hela sitt liv i familjehemmet i Skåne. Fallet har engagerat tusentals människor. I nuläget har över 130 000 personer skrivit under en namninsamling.

ANNONS
|

– Utvisas han riskerar han att hamna på barnhem, i ett land han aldrig varit, bland personer han inte känner. Hur kan det motsvara en familj i Sverige? Han är ju vår familjemedlem, säger familjehemsmamman i en intervju med Kvällsposten.

Fallet, som först uppmärksammades av Dagens Nyheter, handlar om en pojke vars mamma sökt asyl i Sverige. Pojken omhändertogs när han var elva dagar gammal, men enligt beslut av Migrationsverket och migrationsdomstolen får barnet inte uppehållstillstånd. Migrationsöverdomstolen har nekat fallet prövningstillstånd.

"Väldigt sällan"

Fadern är okänd och modern lider av psykisk ohälsa och har utvisats till Nigeria. Hon är enligt domstolen oförmögen att ta hand om barnet. Men domstolen menar samtidigt att pojken, som sedan han var fyra månader levt i familjehemmet på Österlen, har släktingar i Nigeria som kan ta hand om honom. Pojken har dock aldrig haft kontakt med sina släktingar, enligt tidningen. Däremot finns en morbror i Sverige som barnet har kontinuerlig kontakt med.

ANNONS

Enligt Mikael Ribbenvik, generaldirektör på Migrationsverket, finns det en möjlighet att utvisningen inte verkställs.

Sverige ställer höga krav på att barn ska kunna tas emot på ett bra sätt. Ribbenvik menar att det är ganska lite som talar för att mottagandet kommer att leva upp till standarden i det här fallet.

– När det gäller ensamma barn finns där ett väldigt starkt skydd, du kan inte åka tillbaka om det inte finns ett ordnat mottagande, säger Mikael Ribbenvik i SVT:s Aktuellt.

– Min erfarenhet av liknande fall – nej, det är väldigt sällan de går att genomföra.

Flera aspekter

Migrationsverkets rättschef Carl Bexelius säger till DN att barnkonventionen och regler rörande uppehållstillstånd ställs mot varandra.

– Utlänningslagen reglerar vem som kan beviljas uppehållstillstånd och inom ramen för den lagen ska barnets bästa beaktas – men det är inte den enda aspekten som ska beaktas i alla åtgärder som gäller migrationslagstiftning, säger han till tidningen.

ANNONS