Sedan årsskiftet går det att blockera sig själv från alla licensierade spel- och bettingtjänster. Bilden är en arkivbild.
Sedan årsskiftet går det att blockera sig själv från alla licensierade spel- och bettingtjänster. Bilden är en arkivbild. Bild: Marcus Ericsson/TT

Tusentals har stängt av sig själva från spel

Den nya spellagen som trädde i kraft den 1 januari har öppnat för spelbolag att registrera sig i Sverige, men ger också större möjligheter för spelarna att skydda sig själva. På bara ett par dagar har nära 4 000 personer stängt av sig själva från spel på samtliga licensierade spelbolag.

ANNONS
|

Magnus vardag följde ett tydligt schema. Det började vid lunchtid, med de tidiga hockeymatcherna i ryska ligan KHL, fortsatte över eftermiddagsmatcherna till kvällen, då de tidiga kvällsmatcherna i fotboll och hockey började. På nätterna var det NHL-hockey från USA och Kanada. En hundralapp här, hundra där. Lite till för att täcka upp förlusterna. Små summor, men många spel.

Hans finansiella läge och relationen till familjen blev långsamt sämre.

– Jag har ett hyfsat bra jobb, tjänar inte alls taskigt med pengar egentligen. Men till slut blev det så att jag inte kunde betala räkningarna. Jag har ljugit för mina nära och kära och smusslat med det här, som man ju gör. Att hålla på så, att känna sig så kass inför de man älskar, sina barn och sin respektive, det gör någonting med en till slut.

ANNONS

88 företag har sökt svensk licens

Enligt Folkhälsomyndigheten har cirka fyra procent av befolkningen ett riskabelt spelande, men onlinebettingbolagen som riktar sig till den svenska publiken har varit verksamma i andra länder, utom kontroll för svenska myndigheter.

I och med den nya spellagstiftningen som trädde i kraft den 1 januari har det förändrats. Nu krävs en svensk spellicens för att få verka på den svenska marknaden. 88 företag har ansökt om licens, vilket är uppskattningsvis 90 procent av de bolag som tidigare riktat sig mot svenska kunder, enligt Spelinspektionen (tidigare Lotteriinspektionen).

– Det är en av grundtankarna med lagen att få så många av bolagen som möjligt att söka licens i Sverige för att alla ska lyda under samma regelverk och följa samma system. Så att konsumenterna kan känna sig trygga att de flesta bolag som verkar på svenska marknaden gör det med svenskt tillstånd och kontrolleras av myndigheter, vilket inte varit fallet tidigare, säger My Hamrén, presskontakt vid Spelinspektionen.

De bolag som nu är licensierade kommer också att betala skatt i Sverige.

Stäng av dig själv med Bank-ID

Den nya lagen ger också större möjligheter att stävja spelmissbruk. Den största nyheten på den fronten är tjänsten Spelpaus.se, som sköts av Spelinspektionen, där man med hjälp av Bank-ID kan stänga av sig själv från samtliga licensierade speltjänster.

ANNONS

Tjänsten öppnades den 1 januari. Klockan 12 den 4 januari hade 3 803 personer, varav 2 995 män, valt att stänga av sig själva. Den större delen, 2 547 personer, valde den längsta varianten där man stängs av i 12 månader och inte släpps på igen förrän man aktivt väljer att göra det.

En av dem är Magnus, som inte vill stå med sitt efternamn eftersom frågan är känslig.

– Jag tror att alla som håller på har en känsla någonstans att man inte ligger så jävla bra till. Det blev tydligt under julhelgen, då sajten som jag spelade på hade ändrat sitt utseende efter de nya kraven. Då såg jag årets förluster som en klumpsumma när jag loggade in. Då tänkte jag att oj, jävlar, det där var inte så bra kanske.

"Till slut är man en vidrig människa"

Kort därefter hörde han talas om Spelpaus genom sociala medier, och bestämde sig för att han var tvungen att göra något radikalt för att förändra sin situation.

– Jag kände att om jag ska kunna vara trovärdig mot mig själv och min familj i att ändra mitt beteende så vill jag göra det här. Jag gjorde det tillsammans med min fru. Detta är det mest kraftfulla verktyget, att vara begränsad på alla sajter samtidigt, att någon ovanför hjälper en mot all reklam och påtryckningar. Det är en slags lättnad, jag har inte ens möjligheten längre.

ANNONS

Hur har ditt liv och dina relationer påverkats av spelandet?

– Man är ingen ärlig bra människa. Det är halvsanningar här, halvlögner där, till slut är man en vidrig människa som aldrig säger saker rakt ut och talar om hur det ligger till. Klart att det är oerhört jobbigt för andra att leva med. Det finns många andra som har det mycket värre än jag. Men jag hade också hamnat där, med kronofogden och så vidare, om jag inte hade sett det här. Jag är helt övertygad om det.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS