Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok kräver ett omedelbart beslut om att skicka Jas Gripen till Ukraina efter Natointrädet. Arkivbild.
Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok kräver ett omedelbart beslut om att skicka Jas Gripen till Ukraina efter Natointrädet. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Trycket ökar om Jas till Ukraina

På måndagen väntas Ungerns parlament rösta igenom Sveriges Natoansökan.
Efter det måste beslut om att skicka Jas Gripen till Ukraina fattas omedelbart, anser Centerledaren Muharrem Demirok.
Liknande krav framförs av Socialdemokraterna.

ANNONS

– Jag förväntar mig att vi redan på tisdag får en inbjudan från statsministern kring en bred samling för Gripen till Ukraina, säger Demirok

Centern har länge tryckt på för att planen ska skickas till Ukraina, även innan Sverige släpps in i Nato. Samtliga oppositionspartier har ställt sig positiva, men Socialdemokraterna med förbehållet att Sverige först ska vara med i Nato.

När det sker är det dags att skicka plan, sade även partiledare Magdalena Andersson i ett tal vid Sergels torg i Stockholm i helgen vid en manifestation till stöd för Ukraina.

Från regeringen och statsminister Ulf Kristersson har beskedet varit att man tar ställning till frågan först efter Natointrädet.

ANNONS

– Är det något vi vet om Ukraina är det att luftherravälde kommer betyda allt för att flytta fronten. Fattar vi inte beslut nu är det anmärkningsvärt, säger Muharrem Demirok.

Försvarsmakten har gjort en översyn av om Sverige kan skicka plan, men slutsatserna är hemligstämplade

– Försvarsmakten har i alla sina besked, oavsett vapensystem, varit tydlig med att återanskaffningen för svensk del måste följa det vi avvarar. Det är oerhört viktigt, säger Demirok.

Han påpekar att Jas-tillverkaren Saab varit öppen med att bolaget har ett antal färdiga skrov, vilket innebär att man relativt snabbt kan ersätta plan som skickas till Ukraina.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS