Anders Kjellberg, forskare och biträdande överläkare på Karolinska universitetssjukhuset, har i närmre tre år lett en studie patienter som drabbats av post-covid.
Anders Kjellberg, forskare och biträdande överläkare på Karolinska universitetssjukhuset, har i närmre tre år lett en studie patienter som drabbats av post-covid. Bild: Martin Stenmark

Tryckbehandling testas mot post-covid

Tryckbehandling med syrgas har haft effekt på svårt sjuka patienter med covid. Nu testas behandlingen med förhoppning om att också kunna hjälpa personer med post-covid.

ANNONS

Tryckkammarbehandling innebär att patienten inandas 100 procent syrgas under ett tryck som är betydligt högre än atmosfärstryck. Hypotesen är att trycket ska stressa ihjäl gamla immunceller och i sin tur lämna kvar ett bättre fungerande immunsystem.

Behandlingen var något som visade sig ge effekter i en studie med patienter som var svårt sjuka i covid-19. Patienter som fått behandlingen kunde bland annat lämna sjukhus tidigare än de som inte fått den.

Anders Kjellberg, forskare och biträdande överläkare på Karolinska universitetssjukhuset, har i nästan tre år lett en studie med 80 patienter som drabbats av post-covid.

– Det är tidigare unga friska människor som nu har en hälsorelaterad livskvalitet som är fruktansvärt dålig, säger han.

ANNONS

Studien är fortfarande pågående och ännu finns det inga resultat att redovisa.

– Jag är inte jättehoppfull att vi kommer få ett fantastiskt resultat, men det jag tror är att vi säkert kan lära oss mycket om sjukdomen och förstå den bättre.

Förhoppningen är främst att få tillbaka människor i arbete.

– Det är väldigt, väldigt tråkigt för de drabbade och det är frustrerande för oss läkare då vi inte har något riktigt att erbjuda. Det blir en ömsesidig frustration i det här och det är en viktig samhällsfråga, säger han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS