Mikael Dolsten, global forskningschef på Pfizer, har en 'lång lista' på sjukdomar han hoppas kunna medverka till att bota eller behandla i framtiden.
Mikael Dolsten, global forskningschef på Pfizer, har en "lång lista" på sjukdomar han hoppas kunna medverka till att bota eller behandla i framtiden. Bild: Wendy Barrows/Pfizer/TT

Trumpmötet inspirerade svenskens vaccinarbete

Från schackklubben i Halmstad till frontlinjen i den globala kampen mot covid-19. Pfizers forskningschef Mikael Dolsten är doldisen som ligger bakom att miljoner människor världen över nu vaccinerats. Men arbetet har varit tungt – inte minst på ett personligt plan.

ANNONS

Klockan är halv nio i den välmående New York-förorten Scarsdale när Mikael Dolsten lyfter luren. Värmeböljan som drabbat Nordamerika har inte skonat östkusten. Bland villaträdgårdarna står morgonluften stilla, kvicksilvret kryper sömnigt över 35-strecket och i det dolstenska hemmet går luftkonditioneringen på högvarv.

Trots det – och trots att det inte blivit många lediga dagar det senaste ett och ett halvt året – mår Pfizers forskningschef “alldeles utmärkt”. Mikael Dolsten beskriver arbetet med covid-19-vaccinet som oerhört intensivt – men också som ett kall.

– När du inser att du lever i ett historiskt ögonblick, med miljoner människors liv på spel, är det väldigt svårt att ta ledigt och känna sig nöjd med det. Att veta att man gör något som kommer andra till nytta har gett extra energi, säger han över telefon.

ANNONS

Karriären inom läkemedelsindustrin har tagit Mikael Dolsten från uppväxtens Halmstad till den absoluta frontlinjen i arbetet med att ta fram det vaccin som miljoner människor världen över nu fått i armen. Däremellan har Dolsten disputerat inom tumörimmunologi, varit med och utvecklat trettiotalet andra läkemedel och fungerat som rådgivare till Barack Obamas regering. Och träffat Donald Trump – ett möte som han beskriver som avgörande i kampen att få fram vaccinet Comirnaty.

Möte i Vita huset

En söndag i mars i fjol bjöds han utan förvarning in till Vita huset för ett möte med dåvarande president Trump och vicepresident Mike Pence. I Washington DC stod våren för dörren men världen var i gungning. Samtidigt var det svårt att förstå omfattningen av viruset som svepte över världen, säger Dolsten – men i maktens korridorer blev stundens allvar uppenbart.

– Det är en speciell miljö i Vita huset. Jag har alltid sett det som ett världscentrum för beslut om krig och fred, och viruset var på många sätt ett krig mot en osynlig fiende. Att sitta där gjorde att bilden plötsligt blev mycket tydligare för mig: Att det var dags för något nytt, att det krävdes en ny världsordning för att besegra covid.

Virusets allvar blev inte bara påtaglig bland Vita husets kostymer och Pfizers laboratorierockar. Under de försiktiga kvällspromenaderna på det öde Manhattan såg Mikael Dolsten hur kylbilar körde upp till sjukhusen för att transportera bort de döda. När hustrun Catarina, som han träffade under studieåren i Lund, hastigt insjuknade i covid-19 och lades in för vård rasade de sista skiljeväggarna mellan arbetslivet och det privata.

ANNONS

– Det var en fruktansvärd upplevelse. Att liksom ha två jobb, att försöka hjälpa min fru samtidigt som jag kämpade mot sjukdomen på ett professionellt plan med vaccinet ... Det var en stor fruktan och jag är otroligt tacksam att hon är frisk i dag, säger han.

Hejar på Sverige

I morgon debuterar 62-årige Mikael Dolsten som sommarpratare i Sveriges Radios Sommar i P1. Dessutom tilldelas han utmärkelsen "Årets svensk i världen", ett pris som tidigare gått till bland andra Zlatan Ibrahimovic och Hans Blix. Mikael Dolstens röst – med en dialekt som pendlar mellan skånska, halländska och göteborgska – höjs en oktav när han svarar på hur det känns.

– Jag har bott utanför Sverige i 17 år och saknar ofta vänner, släkt och det unika, vackra som förknippas med Sverige. Jag är väldigt, väldigt stolt över att bli uppmärksammad i Sverige för vad vi åstadkommit, säger han.

Han pausar, skrattar till och tillägger:

– Jag försöker fortfarande följa det som händer i Sverige. Just nu är jag lite sur på nicken som Ukraina fick in i EM-matchen.

Vaccinering ett "mänskligt ansvar"

Trots att han dedikerat över ett årtionde till vaccinarbetet kändes arbetet mot covid-19 speciellt, säger han. Inte minst har den utbredda vaccinskepsisen varit en utmaning.

ANNONS

– Jag förstår att det är svårt att hitta rätt i dagens enorma informationsflöde. Men det finns ett mänskligt medansvar, en solidaritet med andra, som måste övervinna den rädsla som vissa känner.

Likaså är det svårt som forskningschef för ett av världens största läkemedelsbolag att förhålla sig till vaccindebatten kring solidaritet kontra ekonomisk vinning. Pfizer har utlovat att vaccinleveranserna till de fattigaste länderna ska göras "utan vinst" och att medelinkomstländer får betala ungefär hälften av vad de rikaste länderna får betala. Trots det genererade vaccinet 3,5 miljarder dollar till företaget bara under första kvartalet 2021, enligt The New York Times.

– Det är alltid svåra frågor. Men jag tror att man måste tänka att orsaken till innovation i världen – oavsett om det handlar om 5G, Spotify eller självkörande Volvos – är ett öppet samhälle som främjar entreprenörskap. Samtidigt är det oerhört viktigt att alla får tillgång till vaccin och läkemedel, säger Mikael Dolsten.

Innan vi lägger på luren skickar han med en uppmaning till sitt forna hemland.

– Se nu till att hålla Sverige vaccinerat, så att ni kan få en fortsatt bra sommar och höst.

Vaccinarbetet går vidare allt eftersom nya virusvarianter dyker upp, säger Mikael Dolsten. Hittills tycks Pfizer/Biontech-vaccinet ge skydd mot samtliga varianter som det testats för.
Vaccinarbetet går vidare allt eftersom nya virusvarianter dyker upp, säger Mikael Dolsten. Hittills tycks Pfizer/Biontech-vaccinet ge skydd mot samtliga varianter som det testats för. Bild: Wendy Barrows/Pfizer/TT

Fakta: Född i Halmstad

Namn: Mikael Dolsten.

Född: 1958 i Halmstad. Studerade i Lund.

Bor: I Scarsdale norr om New York, USA.

Familj: Fru från Varberg och tre vuxna barn, samtliga födda i Lund.

Karriär: Sedan 2010 global forskningschef på Pfizer. Inledde karriären som forskande läkare i Lund och gjorde sin doktorsavhandling i cancerimmunologi. Arbetade därefter bland annat på Astra Zeneca och det tyska läkemedelsbolaget Boehringer Ingelheim.

Fakta: Årets svensk i världen

Organisationen Svenskar i världen har sedan 1988 delat ut utmärkelsen Årets svensk i världen.

Utmärkelsen går till svenskar som på ett extraordinärt sätt har utmärkt sig inom sitt verksamhetsområde och satt både sig själva och Sverige på världskartan.

2020 fick fysikprofessorn Max Tegmark utmärkelsen, och året dessförinnan mottog tidigare EU-kommissionär Cecilia Malmström utmärkelsen.

Zlatan Ibrahimovic, Astrid Lindgren, Hans Blix och Ingvar Kamprad är några andra tidigare pristagare.

”Vi känner en enorm tacksamhet och stor respekt för Mikael Dolstens enastående livsgärning, då han på global basis bidrar till att bättre rusta mänskligheten – denna gång genom att leda arbetet med att ta fram ett framgångsrikt vaccin mot covid-19. Mikael Dolsten har därmed väl förtjänat erkännandet som Årets svensk i världen 2021", kommenterar Svenskar i världens ordförande Louise Svanberg årets mottagare.

Källa: Svenskar i världen

Fakta: Comirnaty

Coronavaccinet Comirnaty är utvecklat av Pfizer tillsammans med tyska Biontech och godkändes av EU‍-‍kommissionen den 21 december 2020. Dessförinnan hade det godkänts i bland annat Storbritannien och USA.

Vaccinet är ett så kallat mRNA-vaccin och kan ges till vuxna och ungdomar från 12 år. Vaccinet får immunsystemet (kroppens egna försvar) att börja bilda antikroppar och blodkroppar som verkar mot viruset, vilket ger ett skydd mot covid-19.

mRNA-vacciner bygger på en ny vaccinteknik med budbärar-RNA (mRNA), som innebär att kroppen själv producerar en del av det som kroppen tror är virus och därmed tillverkar antikroppar.

Källa: Läkemedelsverket, Pfizer

ANNONS