Maria Henriksson har kampanjat för bättre endometriosvård.
Maria Henriksson har kampanjat för bättre endometriosvård. Bild: Privat

"Tröttsamt att det inte tagits på allvar"

Äntligen, kanske kan det bli bättre nu. Maria Henriksson, som bloggat och kampanjat för bättre endometriosvård, hoppas att kvinnor framöver ska slippa höra att det bara är normalt med svåra smärtor vid mens.

ANNONS

Maria Henriksson är själv förskonad från endometrios, men en närstående till henne är drabbad. Därför började hon kampanja och blogga om bristerna i endometriosvården 2015. En namninsamling med krav på förändring fick på bara några månader 24 000 underskrifter. Nu är hon nöjd med att Socialstyrelsen äntligen fått upp ögonen för problemen.

– Det är så tröttsamt att det här inte tagits på allvar. Många har fått höra att det är normalt att ha ont vid mens, säger hon.

Hon kan genom sina kontakter med drabbade kvinnor intyga att det som Socialstyrelsen nu kommit fram till tyvärr stämmer. Vården har varit bristfällig, och på många håll har kunskaperna varit riktigt dåliga.

ANNONS

Gång på gång har hon fått höra samma historier. Unga flickor med svåra menssmärtor som inte tagits på allvar, diagnoser som dröjt och hjälp som inte funnits.

– Sjukvården för personer med livmödrar står så långt ned på trappan. Det får så extrema konsekvenser, många riskerar att utveckla andra problem också då de har ont och inte får hjälp. Det kostar samhället så mycket pengar.

Men nu kan vården förbättras, hoppas hon. I december i fjol kom nya riktlinjer för vården, och att Socialstyrelsen nu granskat vården och funnit bristerna är bra, tycker hon.

– De nationella riktlinjerna är livsviktiga, säger Maria Henriksson.

Johanna Cederblad/TT

Nära var tionde kvinna drabbas, ändå finns stora brister i vården. Socialstyrelsen är kritisk till vården av den smärtsamma kvinnosjukdomen endometrios.
Nära var tionde kvinna drabbas, ändå finns stora brister i vården. Socialstyrelsen är kritisk till vården av den smärtsamma kvinnosjukdomen endometrios. Bild: Privat
ANNONS