Camilla Waltersson Grönvall
Enligt socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) är det inte aktuellt med några förändringar i lagförslaget om tillståndsplikt för skyddade boenden. Bild: Ali Lorestani / TT

Trots kritik – ingen ändring i lagförslag om skyddsboenden

Kvinnojourerna har varnat för att regeringens förslag om tillståndsplikt för skyddade boenden kan komma att slå undan benen för ideella krafter. Men socialtjänstministern meddelar att förslaget står fast.
– Överlag så ser vi att man behöver höja kvaliteten i de skyddade boendena, säger Camilla Waltersson Grönvall (M) i Studio Ett.

ANNONS
|

GP har tidigare rapporterat om "Lena", som är en av allt fler våldsutsatta kvinnor som placerats på privata skyddade boenden. Detta trots att de ofta är betydligt dyrare än ideella och kommunala alternativ – och i flera fall har omfattande brister.

För att bli av med oseriösa aktörer inom det här området har regeringen lagt fram ett förslag om tillståndsplikt, som innebär att privata, och därmed även ideella, utförare måste ha tillstånd från Ivo för att driva ett skyddat boende.

Både nödvändigt och katastrofalt

Frågan har splittrat kvinnojourerna, som ser reformen som både nödvändig och katastrofal. Å ena sidan är det viktigt att skyddsboendena regleras, men å andra sidan riskerar det att slå ut de kvinnojourer som inte har resurser nog att nå upp till kraven.

ANNONS
Jenny Westerstrand
Jenny Westerstrand är ordförande för Riksorganisationen för tjej- och kvinnojourer i Sverige, Roks. Bild: Pressbild

Jenny Westerstrand, ordförande för Roks, Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige, vill därför att kraven ska gälla för de privata aktörerna, men att kvinnojourernas roll fortsatt ska värnas.

– Jouren är ju en förening som finns på den lokala orten, och medlemmarna är kvinnor från samhället som engagerar sig. Men de jobbar ideellt, och tillståndsplikten medför en massa saker som inte träffar kärnan i det vi gör men som kräver ett enormt arbete, har hon bland annat sagt till GP.

"Tillståndsplikten är otroligt viktig"

Nu har socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall svarat på kritiken i Studio Ett, och meddelar att förslaget står fast.

– För oss handlar det om att kvaliteten ska höjas överlag, och därför är tillståndsplikten så otroligt viktig. För det innebär att vi höjer säkerheten och tryggheten, men vi ser också till att vi inte har några oseriösa aktörer, säger hon.

Och angående oron att reformen skulle kunna komma att slå undan benen på kvinnojourerna, menar socialtjänstministern att det inte finns någonting som hindrar dem från att fortsätta med sitt arbete så länge de lever upp till kraven.

– Ingen aktör kommer att få bedriva den här verksamheten om man inte lever upp till väldigt höga kvalitetskrav, säger Camilla Waltersson Grönvall i programmet.

ANNONS

LÄS MER:Inifrån kvinnojourens skyddade boende

LÄS MER:Politikerna har fått nog: ”Våld mot kvinnor är lika allvarligt som gängvåldet”

ANNONS