Skelettet på Danderyds gymnasium hade använts som spökutsmyckning. Arkivbild.
Skelettet på Danderyds gymnasium hade använts som spökutsmyckning. Arkivbild. Bild: Vincent Yu/AP/TT

Troligt mänskligt skelett hängde som spöke

Ett skelett som varit del av teaterrekvisita på Danderyds gymnasium har plockats bort efter misstankar om att det kan vara från en riktig människa, skriver tidningen Mitt i Stockholm.

ANNONS
|

Skelettet hängde i teaterlokalens tak men togs ner när en vårdnadshavare undrade om det inte var äkta.

Föräldern publicerade också bilder på forum som intresserar sig för kriminalteknik där många konstaterade att det nog är äkta. Och det bekräftas av skolans rektor.

– Min bedömning är att det förmodligen är äkta, säger rektor Fredrik Norlander till tidningen.

Enligt medicinhistorikern Maria Josephson, Karolinska institutet, är sannolikheten stor att det är en kvarleva, om man ser ur ett historiskt perspektiv.

– Skelett användes av nästan alla svenska skolor och köptes in från utlandet under första halvan av 1900-talet, och användes i skolundervisningen i anatomi.

ANNONS

Skolan ska nu se hur man ska hantera skelettet, eventuellt skulle Svenska kyrkan kunna ta hand om det.

– Att det hängt fyra meter upp som spökutsmyckning känns inte alls bra. Hade det varit kvar i biologiundervisningen hade det känts lite bättre, säger Fredrik Norlander.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS