Fosterförldrarna Sandra och Viktor Persson har kämpat länge för att Tim ska få stanna kvar i Sverige. Nu har han fått ett tillfälligt uppehållstillstånd.
Fosterförldrarna Sandra och Viktor Persson har kämpat länge för att Tim ska få stanna kvar i Sverige. Nu har han fått ett tillfälligt uppehållstillstånd. Bild: Johan Bävman

Treårige Tim får stanna i Sverige: ”En sten lyftes från hjärtat”

Tim, 3, skulle utvisas ensam till Nigeria. Men nu har Migrationsverket ändrat sig – han får stanna i Sverige.
– Det känns helt underbart, säger familjehemsmamman Sandra Persson, till GP.

ANNONS
|

Ända sedan Tim bara var några dagar gammal har han bott i familjehem hos Sandra och Viktor Persson samt deras två söner i Brösarp på Österlen.

Tim har varit en i familjen sedan socialtjänsten tvångsomhändertog honom för att hans biologiska mamma inte ansågs kunna ta hand om honom. Det fanns inte heller någon pappa med i bilden, vilket GP har berättat om tidigare.

För fosterfamiljen har det varit en turbulent tid sedan Tims ansökan om uppehållstillstånd avslogs, likaså överklagan. I september 2021 kom beskedet att han skulle utvisas ensam till Nigeria.

– Det har varit väldigt jobbigt att inte veta vad som ska hända, och att någon annan ska få bestämma vår framtid ihop som familj. Vi har inte vetat om vi ska ställa in oss på att han får stanna eller lämna Sverige. Det har varit så jobbigt, säger Sandra Persson till GP.

ANNONS

Tims biologiska mamma hade tidigare deporterats till Nigeria. Migrationsdomstolen ansåg att även Tim kunde utvisas dit, trots att han aldrig varit där och inte träffat mamman sedan han var nyfödd.

Migrationsverket ändrar utvisningsbeslutet

Men för några dagar sedan kom glädjebeskedet.

Migrationsverket har beviljat Tim ett tillfälligt uppehållstillstånd, något DN var först med att berätta om. Myndigheten slår fast att det inkommit nya omständigheter som gör en utvisning omöjlig, bland annat hans starka relation till familjehemmet.

– Det känns helt underbart. Det var som att en sten lyftes från hjärtat. Jag har fortfarande kvar adrenalinruset, då allt inte riktigt har hunnit landa ännu, säger Sandra Persson.

Familjen fick beskedet den 23 mars.

– Viktor köpte skumpa samma dag och vi i familjen firade sedan ihop på kvällen. Efter det har vi haft kompisar och släktingar på besök. Vi har hållit det mest inom familjen för att vi ska kunna landa i allt, men vi lär fira ordentligt om ett tag.

Sandra och Viktor blir Tims vårdnadshavare

Familjen fick några dagar efter ytterligare ett positivt besked. När Tim omhändertogs som bebis påbörjade en utredning om vårdnadsöverflyttning till familjehemsföräldrarna och Ystads tingsrätt har nu beviljat flytten.

– Det innebär att jag och Viktor blir särskilt förordnade vårdnadshavare åt Tim och har rätt att fatta beslut om sådant som rör hans liv, säger Sandra Persson.

ANNONS

Det har nu gått ungefär sex månader sedan GP träffade Tim. Sedan dess har han fortsatt sitt liv som vanligt med familjen och lekt med sina kompisar.

– Han mår bra och gör det barn ska göra. Han brukar även klä ut sig till en liten prinsessa och älskar sina gosedjur, säger Sandra Persson.

Hur mycket tror du att Tim själv förstått kring vad som hänt?

– Jag tror han märkt av det även om han inte riktigt förstått vad exakt det handlar om, säger hon.

Familjens kamp för Tim: ”Enda rätta”

Tims uppehållstillstånd gäller i tretton månader, men det är möjligt att ansöka om förlängd tid innan det löper ut. Efter tre år kan ett permanent uppehållstillstånd beviljas.

För Sandra har kampen om att Tim ska få stanna varit självklar från start och hon kommer att fortsätta tills allt är helt klart.

– Om vi inte hade kämpat för honom så hade han nog vid det här laget lämnat landet och varit i ett land där han inte kan språket eller känner någon. För oss var det aldrig en fråga om vi skulle kämpa, utan det var det enda som kändes rätt.

Nu ser Sandra och familjen framemot att få leva mer som vanligt. Kanske kommer de att åka på en resa ihop – nu när Tim kan få ett eget personnummer.

ANNONS

– Vi har lite papper kvar som ska skickas in och vi ska fixa så att Tim får ett personnummer och folkbokförs hos oss. Först när allt det är klart kan jag nog andas ut på riktigt. Barnen vill även åka till Spanien, så det blir nog en resa dit till hösten, säger hon.

Tim heter egentligen någonting annat.

LÄS MER:Treårige Tims utvisning till Nigeria stoppas tillfälligt

LÄS MER:Tim ska utvisas till Nigeria: ”Känns så hjärtskärande”

ANNONS