Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Privat
Bild: Privat

Tre poliser åtalas efter Eric Torells död

En polis åtalas för vållande till annans död efter dödsskjutningen av 20-årige Eric Torell förra sommaren. Två andra poliser åtalas för tjänstefel.

Åklagare Martin Tidén har nu redogjort för sina slutsatser. Ett befäl och två av de tre poliser som var på plats vid skjutningen den 2 augusti förra året åtalas. Två åtalas för tjänstefel och en för vållande till annans död.

Polisernas förklaring till agerandet har varit att de uppfattat det hela som en nödvärnssituation, att det verkligen rörde sig om ett riktigt vapen och att det var därför de öppnade verkanseld. Åklagaren har också han gjort bedömningen att leksaken kunde tas för att riktigt vapen.

Kulor i ryggen

Men när Eric Torell vände sig om borde de ha slutat skjuta mot honom, vilket inte skedde. Det är bevisat att två poliser fortsatte skjuta, då deras kulor funnits i ryggen.

Den dödande kulan träffade just i ryggen, och polisen som avlossade detta skott är den som åtalas för vållande till annans död. Den andre polisen åtalas för tjänstefel.

- Jag har kommit fram till att de poliser som åtalas för att ha skjutit inte har gjort den verkanskontroll de borde göra, och hade de gjort det hade de förstått att Eric inte utgjorde något hot, säger Martin Tidén till TT.

Den andre polisen som också åtalas för tjänstefel är en polisinsatschef som var på plats vid händelsen. Han borde enligt åklagaren ha vidtagit fler åtgärder. Bland annat borde han ha minimerat risken för poliserna på plats och ha tagit reda på mer när han innan skjutningen stötte på Eric Torells pappa, som var ute och letade efter sonen.

- Man borde ha tagit reda på om någon av målsägaren eller målsägarens pappa var den person som hade setts med vapen eller om han var utsatt för någon fara, säger åklagaren.

- Men jag ser inget orsakssamband mellan befälets handlande och att målsäganden blir skjuten.

De åtalade förnekar brott.

Kunde inte räddas

På innergården där skottlossningen ägde rum fanns tre poliser på plats. När Eric Torell kom in på innergården höjde han sitt leksaksvapen mot en av de tre poliserna.

- Då öppnar poliserna verkanseld, säger Martin Tidén.

Totalt avlossades 25 skott. Enligt åklagaren hade Eric Torells liv inte kunnat räddas. När vårdinsatserna inleddes har alltså ingen betydelse.

Eric Torell hade rymt hemifrån för att leka med ett låtsasvapen. 20-åringen hade Downs syndrom och autism, och enligt hans mamma Katarina Söderberg befann han sig på en treårings mentala nivå.

Polis hade larmats till den plats där Eric Torell dödades eftersom det fanns misstankar om att en känd våldsverkare befann sig på adressen.

Berört många

Eric Torells död berörde många människor. Vid hans begravning hölls Gustaf Vasa kyrka i Stockholm öppen för alla som ville samlas för att sörja eller uttrycka sitt deltagande.

Prästen Pär Friberg som ledde ceremonin i kyrkan tecknade en bild av en empatisk och kärleksfull ung man som brydde sig om hur andra mådde. Friberg berättade också att Eric Torell tyckte om polisen:

- Och han fick till sin stora glädje åka piketbuss för fyra år sedan, ända fram till porten hemma, och som tack fick den kvinnliga polisen en puss.

LÄS MER: Pappan: "Han var levnadsglad och jättesnäll"

LÄS MER: Många följde Eric Torell till sista vilan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.