En lastbil och tio personbilar var inblandade i en masskrock mellan Sjöbo och Tomelilla i Skåne på tisdagseftermiddagen.
En lastbil och tio personbilar var inblandade i en masskrock mellan Sjöbo och Tomelilla i Skåne på tisdagseftermiddagen.

Trafiktrassel i fortsatt tufft busväder

Snöovädret har gjort att tågtrafik i delar av södra Sverige har ställts in och att vägar i Skåne har stängts av. Olyckor inrapporteras på de stora vägarna, Trafikverket har flyttat bandvagnar till Stockholm – och ännu är inte busvädret över.

ANNONS
|

- Det är väldigt lurig väderlek. De här hårda vindstötarna med snö kan dyka upp väldigt plötsligt och väldigt oförutsägbart, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson till TT på tisdagskvällen.

Snön ställde till besvär i stora delar av Sverige under tisdagen, och på eftermiddagen beslutade polisen stänga av E65 och väg 13 mellan Sjöbo och Ystad under resten av dygnet.

ANNONS

Räddningstjänsten Syd avråder bilister i södra och sydöstra Skåne "på det starkaste från att ta sig ut på vägarna då det är stor risk för olyckor". Flera vägar i området är inte framkomliga.

Fast i flera timmar

Enligt Trafikverket kommer all tågtrafik mellan Ystad och Simrishamn vara inställd även på onsdagen.

I olika delar av södra Sverige har vädervarningarna gjort att Trafikverket ställt in tågen på flera sträckor, bland annat mellan Kalmar och Linköping samt mellan Linköping och Västervik.

- Där är trafiken fortsatt inställd dygnet ut, säger Olsson.

Även Norrland drabbades. Flera långtradare var inblandade i olyckor på E4 mellan Hudiksvall och Härnösand, och under tisdagskvällen var köerna långa norr om Hudiksvall, säger Olsson.

- Det är först nu som det har börjat lösa upp sig, säger Olsson vid 21.40-tiden.

Enligt flera medier var många bilister fast i köer i flera timmar.

ANNONS

Bandvagnar flyttade

Trafikverket har flyttat sex av sina bandvagnar till Stockholmsområdet för att kunna använda dem till viktiga transporter om vanliga fordon inte kan ta sig fram.

- Det är för att kunna komma ut med sjuktransporter, mattransporter och liknande till framför allt äldre människor eller sjuka som bor en bit utanför de centrala delarna av storstadsområdet, säger Olsson.

SMHI har utfärdat varningar för nedisning och kuling i Skagerack, Bälten, Kattegatt, över Vänern samt i Östersjön upp till Åland. I Ålands hav samt i norra och södra Bottenhavet varnas för nedisning.

Försiktigt i backen

Under dagen drabbade en så kallad snökanon delar av Sverige och flera seriekrockar inträffade. Bland annat kolliderade ett tiotal fordon mellan Sjöbo och Tomelilla samt tre bilar på E22 mellan Malmö och Lund. Drygt en halvtimme senare skedde en olycka med flera fordon på E6 i höjd med Munkedal. Vägen var stundtals helt blockerad.

På Bromma flygplats stod trafiken still i en timme på grund av halka på start- och landningsbanan. I övrigt har trafiken flutit ungefär som vanligt på landets flygplatser, men med fortsatta följdproblem från måndagens snöande.

ANNONS

För sportlovsfirare finns det också anledning att köra försiktigt i backen. Det har utfärdats varningar för betydande lavinfara i västra Vindelfjällen, södra Jämtlandsfjällen och västra Härjedalsfjällen. I alla tre områden ligger lavinskalan på tre, där fem innebär extrem lavinfara. Det är alltså sannolikt att det går mindre laviner i de här områdena.

TT

Fakta: Vindens kyleffekt

På vintern känns det genast mycket kallare så fort det blåser.

Genom att kombinera temperaturen med vindens hastighet går det att räkna ut en så kallad effektiv temperatur som visar vindens kylande effekt på bar hud.

Det är särskilt vid låga temperaturer som höga vindhastigheter ger större avkylning än vad termometern visar. Om termometern visar 10 minusgrader och det blåser en vind på 2 m/s är den effektiva temperaturen istället 14 minusgrader.

Några exempel på kyleffekten i dagens oväder:

Åre: 15 minusgrader. 9 m/s. Känns som 26 minusgrader.

Sundsvall: 13 minusgrader. 6 m/s. Känns som 22 minusgrader.

Stockholm: 11 minusgrader. 7 m/s. Känns som 19 minusgrader.

Kalmar: 7 minusgrader. 9 m/s. Känns som 16 minusgrader.

Norrköping: 9 minusgrader. 7 m/s. Känns som 18 minusgrader.

Källa: SMHI

Fakta: Snökanon

När kall luft strömmar ut över öppet vatten i Östersjön kan långa band med täta snöbyar uppstå. Populärt kallas banden för snökanoner.

Snökanonerna är vanligast längs kuststräckan från Hälsingland ner till Uppland samt mellan Västervik och Mönsterås. Snökanonerna kan medföra mycket stora snömängder. Till exempel kom det i december 1998 omkring 1,5 meter snö i och kring Gävle på bara ett par dygn.

Ju längre sträcka luften transporteras över öppet vatten desto kraftigare snöbyar blir det. När snöbyarna träffar svenska kusten förstärks de ytterligare och snön kan vräka ner.

Källa: SMHI

ANNONS