Toves familj under förhandlingen i Eksjö tingsrätt.
Toves familj under förhandlingen i Eksjö tingsrätt. Bild: Anna-Lena Lindqvist/TT

Toves familj kritiserar hovrättsdom

Ett år av sorg och förtvivlan för anhöriga till den mördade Tove i Vetlanda.
Och på onsdagen bubblade besvikelse upp på nytt när hovrätten rev upp livstidsstraffen för de två unga kvinnor som tidigare dömts för mordet.
– Hovrätten hamnar fel i sitt resonemang, säger familjens målsägarbiträde Uno Karlsson till TT.

ANNONS
|

Det var väntat att den 19-åriga kvinnan skulle frias för mordet på Tove, eftersom hon redan släpps ur häktet, enligt Uno Karlsson. Han, liksom Toves familj, är däremot av uppfattningen att två personer har mördat Tove.

– Tove var en ung vältränad tjej och den äldre kvinnan har beskrivit att Tove är vid medvetande när hon tar strypgrepp och med de omständigheterna borde hon ha någon form av skada, säger Uno Karlsson.

– Om det inte är precis så som den äldre kvinnan säger nämligen att den andra kvinnan håller fast armar och händer när stryptaget tas, fortsätter han.

Den yngre kvinnan frias helt från ansvar i mordet men döms för grovt gravfridsbrott av hovrätten. Den äldre, 20-åringen döms till 16 års fängelse för mord och grovt gravfridsbrott.

ANNONS

Att någon hålls ansvarig för mordet är den enda delen i domen som familjen är tillfreds med.

"Fanns direkt avsikt att döda Tove"

Däremot är Uno Karlsson kritisk till hovrättens resonemang om likgiltighetsuppsåt, vilket är den nedersta gränsen för uppsåt.

– Vår uppfattning är att det fanns en direkt avsikt att döda Tove. Sen får man säga att begår man ett mord och kombinerar det med ett synnerligen allvarligt gravfridsbrott är det här en för mild påföljd.

Toves pojkväns målsägarbiträde Andreas Hannah menar att 19-åringen hade kunnat vara mer hjälpsam i utredningen.

– Hon frias ju för mord men det finns ett antal omständigheter som hade kunnat minska lidandet för de anhöriga väsentligt, säger han till TT.

– I cirka 47 dagar var hon inte så delaktig i utredningen, yttrade sig inte om kroppen. Det är oerhört anmärkningsvärt om hon inte hade något med detta att göra. Varför inte berätta? Vår uppfattning är att det har varit två mot en i badrummet, jag och hovrätten landar olika här.

"Omständigheter talar för lagens strängaste straff"

Hannah delar inte heller hovrättens bedömning när det gäller att den morddömda 20-åriga kvinnan får sitt livstidsstraff sänkt och tidsbestämt till 16 år.

– Det finns omständigheter som talar för lagens strängaste straff med tanke på det grova gravfridsbrottet, att man har varit två mot en, inga avvärjningsskador och att Tove var en ung stark frisk person som kunde försvara sig, säger han.

ANNONS

– Vi gör gällande att i den delen fanns det ett utrymme för hovrätten att döma till lagens strängaste straff. Jag bara konstaterar att de inte har gjort det.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS