Rättegången mot de poliser som var inblandade i dödsskjutningen av Eric Torell har inletts. Åklagaren Martin Tidén (till vänster) och en av de åtalade i blå skjorta till höger tillsammans med försvarsadvokater.
Rättegången mot de poliser som var inblandade i dödsskjutningen av Eric Torell har inletts. Åklagaren Martin Tidén (till vänster) och en av de åtalade i blå skjorta till höger tillsammans med försvarsadvokater. Bild: Ingela Landström/TT

Torellfallet: Två av 25 skott kan fälla poliser

Sexton minuter efter larmet om en beväpnad man i Vasastan i Stockholm var 20-årige Eric Torell skjuten till döds av polis. 25 skott avlossades – kanske under så kort tid som tre sekunder. Tidsaspekterna spelar stor roll när polismännens rätt till nödvärn ska redas ut av tingsrätten.

ANNONS

"Skottlossning, skottlossning, vi blir eventuellt beskjutna."

"Man nere, man nere, han ligger på backen."

"Är det han som skjutit eller polis?"

"Polis, polis, polis."

Samtalet kommer från polisernas kommunikation den 2 augusti förra året, när 20-årige Eric Torell sköts till döds i centrala Stockholm. Huvudförhandlingen mot de tre poliser som åtalats för brott har nu inletts, och ljudfilen från den tragiska augustimorgonen spelades upp för rätten.

Poliserna som sköt är en 31-årig man som har åtalats för vållande till annans död och hans 36-årige kollega som står åtalad för tjänstefel. Polisinsatschefen vid tillfället står även han anklagad för tjänstefel.

Varnades innan

Eric Torell hade både Downs syndrom och autism och var på en treårings mentala nivå, enligt föräldrarna. Han hade lämnat sin och pappans bostad någon gång under tidig morgon, medan pappan sov. Med sig hade han ett verklighetstroget plastvapen.

ANNONS

Vittnen larmade polis då de sett en beväpnad man, alltså Torell, på gatan. När polispatrullerna var på väg varnades de upprepade gånger av kollegor om att man tidigare haft ett ärende i området med en man med vapen som hotat att skjuta poliser. När en av patrullerna senare möter Torell på en innergård, och han höjer sitt vapen mot dem, ser poliserna inte att det rör sig om en leksak och situationen känns hotfull. I vad de uppfattar som självförsvar skjuter de mot Torell, som dör av sina skador.

Mycket i denna rättegång kommer att kretsa kring just nödvärn – alltså rätten att med våld försvara sig mot en angripare. Totalt avlossades 25 skott, tre träffade. Poliserna har åtalats för de två skott som tog i ryggen, varav 31-åringen sköt det dödande.

Liten erfarenhet

Inledningsvis hade poliserna rätt att skjuta, det är både åklagare och försvar ense om. Sedan går åsikterna isär. Åklagaren Martin Tidén anser att rätten att skjuta i försvar inte fanns kvar när Eric Torell vände sig med ryggen åt poliserna.

– Med hänsyn till omständigheterna borde NN (31-åringen) och NN (36-åringen) registrerat att Eric vände ryggen till. De borde gjort bedömningen då att Eric inte utgjorde ett hot, och inte skjutit.

ANNONS

Under sin sakframställan påminner åklagaren också om polisernas korta erfarenhet av yrket; sju veckor (31-åringen) respektive åtta månader (36-åringen).

Advokat Anton Strand, som företräder 31-åringen, säger att polisen hamnat i en mycket trängd situation där allt gått väldigt snabbt. Nödvärnsrätten bör gälla hela förloppet, anser försvaret.

– Jag tycker att åklagarens hypotes är verklighetsfrämmande, säger Strand till TT.

– Det här är ett förlopp som kan vara så kort som tre sekunder. Under det korta förloppet har det avlossats 25 skott, varav åklagaren i praktiken riktar kritik mot två. Det betyder att åklagaren i praktiken godkänner 23 av 25 avlossade kulor.

Mötte pappan

Strand försökte under sin sakframställan peta hål i åklagarens resonemang, genom att bland annat påpeka att man inte kan bevisa i vilken följd kulorna skjutits, och att man därför heller inte kan säga säkert hur Torell rört sig under skottlossningen.

Hans klient nekar till brott, precis som både 36-åringen och polisinsatschefen.

När det gäller insatschefen har han, enligt åklagaren, inte planerat och lett insatsen som han borde gjort. Han skulle ha gjort mer för att minimera riskerna för poliserna – vid flera tillfällen fanns risk för att de skulle skjuta på varandra med tanke på deras positioner, anser åklagaren. Insatschefen skulle också ha sett till att samla in mer information när hans patrull före skjutningen träffade Torells pappa som var ute och letade efter sonen.

ANNONS

– Man måste ta reda på om pappan eller den försvunne är i fara med anledning av insatsen, och om pappan har uppgifter att lämna som har betydelse för den pågående insatsen, till exempel signalement, sade Martin Tidén.

Förhandlingen fortsätter på torsdag, med bland annat förhör med Eric Torells pappa och polisinsatschefen.

Erika Nekham/TT

Marc Skogelin/TT

Erik Torells plastvapen, 38 centimeter långt och 19 centimeter högt.
Erik Torells plastvapen, 38 centimeter långt och 19 centimeter högt. Bild: Polisen
Blommor och ljus på den plats där Eric Torell blev ihjälskjuten av polisen. Arkivbild.
Blommor och ljus på den plats där Eric Torell blev ihjälskjuten av polisen. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Katarina Söderberg, mamma till Erik Torell, i tingsrätten.
Katarina Söderberg, mamma till Erik Torell, i tingsrätten. Bild: Jessica Gow/TT
Anton Strand, advokat.
Anton Strand, advokat. Bild: Jessica Gow/TT

Fakta: Händelseförloppet

Vid 03.47 får polisen ett samtal från en kvinna som sett en man gå runt med en pistol i Vasastan. Patruller skickas minuter efter detta till platsen.

På vägen dit får patrullerna information om att man haft ett annat ärende i närheten av den aktuella adressen, där en man med vapen hotat att skjuta polis. Den mannen är markerad som farlig av polisen.

En patrull, som insatsledaren färdas med, träffar Eric Torells pappa när de kör runt i det aktuella området. Han berättar att han letar efter sin son, som rymt från bostaden någon gång under morgonen.

En av patrullerna går in på innergården på den aktuella adressen för att leta efter anmälaren, men beslutar sig för att lämna gården via en portal genom väggen. På väg ut stöter de på den man som anmälaren ringt om, alltså Eric Torell. Poliserna uppfattar inte att mannen de ser håller i en låtsaspistol och har Downs syndrom, utan tolkar situationen som mycket hotfull och backar tillbaka in på gården. Torell går efter, och höjer vapnet mot dem. 04.07 skjuter poliserna mot honom, i vad de uppfattar som nödvärn.

Vid 04.48 ringer Eric Torells pappa polisen och anmäler sin son försvunnen. Han får svaret att polisen kommer att avvakta lite med att kolla av området, då de haft en "händelse i city, som gör att vi har ganska ansträngt just nu". En stund senare får pappan beskedet att det är hans försvunne son som skjutits till döds av polisen.

Källa: Polisens förundersökning

ANNONS