Hudrodnad är ett vanligt symtom på borrelia men vissa får inga symtom alls. Arkivbild.
Hudrodnad är ett vanligt symtom på borrelia men vissa får inga symtom alls. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani / TT

Topp för borreliasmitta under midsommarhelgen

Antalet fästingbitna och borreliasmittade når en topp i midsommarhelgen. Ett vaccin är på gång, men tills dess får man skydda sig på andra sätt.

ANNONS

Midsommarhelgen är den period i Sverige då flest blir bitna av fästingar.

– Då är vi ute i skog och mark och plockar blommor till midsommarstången. Om cirka 14 dagar kommer vi se ett ökat antal insjuknade i borrelia, säger Johan Sanmartin Berglund, professor i hälsovetenskap vid Blekinge tekniska högskola.

Han leder också den borreliavaccinstudie som just nu pågår i Sverige.

I dag finns inget vaccin mot borrelia. Det har gjorts flera försök att utveckla ett sådant, men utan större framgång. Ett försvårande omständighet är att borreliabakterien finns i många, olika varianter. Nu finns dock en vaccinkandidat, VLA15, som visat lovande resultat. Tre doser har hittills visat god effekt mot borrelia.

ANNONS

Studie pågår

Det nya vaccinet har utvecklats av Pfizer och det franska vaccinbolaget Valneva. Läkemedelsjätten Pfizer köpte nyligen in sig i Valneva och köpesumman ska gå till fortsatt utveckling av borreliavaccinet VLA15.

– Vi är i full gång med studien i Sverige och har rekryterat 400 personer till den. Vi börjar testa vaccinet inom kort. Det kommer att ske i Blekinge, Örebro, Lund, Stockholm och västra Götaland, säger Johan Sanmartin Berglund.

Hans studie har bland annat kartlagt vilka typer av borrelia som finns i Sverige och andra länder i Europa med hög förekomst av sjukdomen. Man har också tittat på olika riskfaktorer för att insjukna i borrelia och vilka bakteriestammar fästingarna bär på. Studien ska vara avslutad i slutet av året.

– Vaccinet verkar fungera på de bakteriestammar fästingarna bär på. Om vi får ett lyckat resultat i den här fas 3-studien kan vi ansöka om ett godkännande 2025. Själva godkännandet brukar ta runt sex månader.

"Kryper i en halvtimme"

Tills det finns ett verksamt vaccin mot borrelia rekommenderar Johan Sanmartin Berglund att man tar för vana att undersöka kroppen efter att man har varit ute i naturen. Han berättar att 1 av 200 fästingbett leder till borrelia.

– Fästingen brukar krypa omkring på kroppen i ungefär en halvtimme innan den bestämmer sig för att bita. Man brukar hinna borsta bort den, säger han.

ANNONS

Har den väl bitit sig fast ska man se till att ta bort den inom 24 timmar.

– Risken att smittas av borrelia sjunker dramatiskt om man tar bort fästingen inom 24 timmar.

Borreliabakterierna sitter i fästingens mag-tarmkanal. Det är alltså inte bettet i sig som överför smittan.

– Undvik att hälla fett eller liknande på fästingen för att få den att släppa taget. Det ökar bara risken för att fästingen kräks ut bakterierna till blodet. Och pilla inte på den med en nål, säger Johan Sanmartin Berglund.

Man behöver inte bli rädd om en del av fästingen blir kvar i huden.

– Ofta är det en bit av käken som blir kvar. Men det är inte där smittan finns.

Fakta: Borrelia

Borrelia orsakas av en grupp bakterier som fästingar kan bära på. Bakterierna finns i fästingens mag-tarmkanal.

I Sverige smittas cirka 10 000 personer av borrelia varje år.

Man kan ha borrelia utan att veta om det eftersom det inte alltid ger några symtom. Borrelia kan självläka.

Mellan 10 och 20 procent av alla fästingar bär på borrelia. Mindre än 1 procent av alla fästingar bär på TBE.

Det finns vaccin mot TBE men inte mot borrelia. Borrelia behandlas ibland med antibiotika.

Vaccinkandidaten VLA15 har visat effekt mot sex varianter av borreliabakterierna. Den testas nu i Sverige.

Ett godkännande kan komma år 2025.

Källor: Folkhälsomyndigheten, fästing.nu

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS