En man i 25-årsåldern sköts den 23 maj ihjäl i Eskilstuna. En 18-åring döms nu för mord även i hovrätten. Arkivbild.
En man i 25-årsåldern sköts den 23 maj ihjäl i Eskilstuna. En 18-åring döms nu för mord även i hovrätten. Arkivbild. Bild: Per Karlsson / TT

Tonåring döms för dödsskjutning i Eskilstuna

En 18-årig man döms till åtta års fängelse för dödsskjutningen av en man i Eskilstuna förra våren.
Hovrätten fastställer därmed morddomen från Eskilstuna tingsrätt.

ANNONS
|

Det var på eftermiddagen den 23 maj 2022 som polisen larmades till Bellmansplan i stadsdelen Brunnsbacken i Eskilstuna. På platsen, mitt i ett bostadsområde, låg en man i 25-årsåldern som hade skjutits ihjäl inför chockade förbipasserande.

Mannen sköts med minst nio skott, varav flera i huvudet, och flera personer bevittnade mördarens flykt från platsen.

Tre dagar senare kunde den nu dömde mannen gripas.

Mannen förnekar brottet men Svea hovrätt finner likt tingsrätten att det är ställt utom allt rimligt tvivel att det var 18-åringen som genomförde mordet.

Straffvärdet för en vuxen person hade enligt rätten varit livstids fängelse, men eftersom mannen var 17 år vid tiden för mordet döms han till ett kortare fängelsestraff.

ANNONS

Mannen ska även betala skadestånd till offrets anhöriga på sammanlagt 180 000 kronor.

Bevisningen mot mannen består bland annat av dna på en pistol som bedöms vara mordvapnet, och som hittades i en skogsdunge i närheten av hans hem.

Mordet anses enligt domstolen vara en hämnd för ett tidigare mord på en 16-årig pojke i stadsdelen Nyfors i Eskilstuna i september 2020. Samma dag som mordet besökte den nu dömde mannen 16-åringens grav tillsammans med flera vänner.

ANNONS