Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tomas Tobé.

Tomas Tobé om M:s tapp: "Jag är inte förvånad"

Moderaterna menar att beskedet om en förändrad hållning till SD väckt viss förvirring hos väljare och är en orsak till tappet i partisympatimätningen. Men partiets linje står fast, säger partisekreterare Tomas Tobé.

GP har bett samtliga riksdagspartier om en kommentar kring GP/Sifos extramätning om väljarnas parisympatier efter Moderaternas besked om partiets nya hållning till SD.

För Moderaterna, som backar över två procentenheter i GP/Sifos mätning och hela 5,8 procentenheter i Demoskop/Expressens opinionsmätning, är det ingen munter läsning. M:s partisekreterare Tomas Tobé säger att han absolut inte är nöjd. Samtidigt är han inte förvånad. Beskedet om en ändrad inställning till SD har lett till kraftiga reaktioner och ett antal överdrifter från politiska motståndare, menar han.
Var det fel att ändra hållning till SD?
– Vi har gett besked om att vi vill ha en alliansregering och sagt att vi att vi utesluter SD och V i  regering. Det finns frågetecken bland ett antal väljare om vad som gäller. Men det vi har sagt är att vi moderater inte ska avstå från att driva vår politik för att SD eventuellt kan komma att rösta på den.
Tror du väljarna upplever en spricka inom alliansen?
– Det finns nog väljare som ställer sig frågande till vad de olika besked som kommit från Alliansen innebär. Vi skulle ju vilja ha en gemensam alliansbudget redan nu - men har inte fått med oss hela alliansen på det. När man ger nya besked väcks frågor och det kan finnas de som tror att vi vill bilda regering med SD. 
– Vi måste stå upp för den politik som är vår och arbeta för att få fram en alliansregering, säger Tomas Tobé.

Michael Arthursson, Centerns, partisekreterare, gläds åt att hans parti har en uppåtgående trend, men ser också att det behövs ett bra resultat för samtliga allianspartier för att de ska kunna nå sitt mål och i valet nästa år.
– Vi har ett tydligt mål att få en alliansregering vid nästa val. Det har varit rörigt en tid med flera olika besked från allianspartier. Nu behöver vi fokusera mer på vår gemensamma politik och vår ambition är alliansen ska komma med fler gemensamma besked under den närmaste tiden, säger han.

"Svaghetstecken för Anna Kinberg Batra"

Socialdemokraterna, som tappat ungefär lika mycket som M svarar i ett mejl till GP.
– Vi ska ligga på högre siffror än de här och vårt mål är att öka förtroendet hos väljarna, skriver  partisekreterare Lena Rådström Baastad. 
– Mätningen verkar vara ett tecken på att kaoset inom alliansen fortsätter och det är otydligt för väljarna hur samarbete mellan allianspartierna ska fungera. Det är ett svaghetstecken för Anna Kinberg Batra men också för alliansen som helhet. Det är hög tid att de reder ut den här frågan för väljarna, fortsätter hon.

Även Sverigedemokraterna och deras partisekreterare Richard Jomshof ger svar via mejl. 
– Jag är övertygad om att vårt läge i opinionen främst är baserat på den politik vi för fram och inte på de andra partiernas hållning gällande vårt parti.
Moderaterna har backat efter att deras besked om SD. Hur ser ni på det?
– Jag tror att delar av tappet kan förklaras med att M:s budskap har uppfattats som otydligt, det har varit svårt för sympatisörerna att förstå vad som egentligen menas. Men man kan dra några större slutsatser förrän vi har sett hur inledandet av samtal mellan partierna kommer att påverka politiken.

För MP innebär mätningen ingen större förändring jämfört med den tidigare Sifon. Partisekreteraren Amanda Lind tycker att mätningen främst är ett tydligt besked om att väljarna inte uppskattar Moderaternas flört med SD. 

"Trumphögern"

Vänsterpartiet backar något, men partisekreteraren Aron Etzler säger att de upplever ett starkt stöd just nu, vilket visade sig i Demoskops/Expressens undersökning. Striden om vinster i välfärden är en förklaring till det enligt Aron Etzler. Med mätningen visar framför allt att det ser mörkt ut för M, menar han.
– Väljarna vill att Trump-högern det vill säga SD och M, ska styra Sverige. Det här var en katastrofal missbedömning från M:s sida.
Kristdemokraterna har gått fram något, men ligger fortfarande på låg nivå. 
– Vi tänker hålla i äldre- och trygghetsfrågorna med sänkt skatt för pensionärerna och fler poliser, skriver Acko Ankarberg Johansson i ett mail..

GP har även sökt Maria Arnholm och Liberalerna, men inte fått något svar. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.