Tog selfie med sin man - innan det misstänkta yxmordet

Mannen hittades död i ett förråd efter en mindre explosion. Nu åtalas hans hustru för mord. Enligt åklagaren ska hon ha slagit ihjäl maken med en hammare och yxa - för att sedan ha hällt ut bensin och tänt eld. Bara en timma innan mordet ska kvinnan ha tagit en selfie tillsammans med sin man.

ANNONS
|

På kvällen den 30 januari larmades räddningstjänsten till en villa i den skånska orten.

– I det här larmsamtalet berättar hon att hon hittat sin man och att han brinner,säger kammaråklagareMathias Larsson och berättar att det är mannens hustru som ringer.

I en förrådsbyggnad på tomten hittade sedan räddningstjänsten och polisenen man i 50-årsåldern - död.

Gifta i 15 år

När polisens tekniker undersökt platsen misstänkte man snart att mannen mördats. Och det pekade mot att mannen var död när branden bröt ut.

Brottsmisstankarna riktades mot mannens hustru, en kvinna i 45-årsåldern, sedan nästan 15 år. Hon greps direkt och har sedan dess suttit häktad misstänkt för mord.

ANNONS

Kvinnan har genomgått en liten sinnesundersökning. Den har visat att kvinnan inte lider av en psykisk sjukdom. I läkarutlåtandet efter denna undersökning framgår det att kvinnan berättat att kvinnan under en period funderade på att begära skilsmässa men avstod. Efter detta beskriver kvinnan det som att maken började kontrollera henne och hon beskriver det som att hon endast tilläts ha "ytterst begränsade sociala kontakter".Enligt kvinnan ska maken också ha betett sig illa mot sina barn. Kvinnan ska i ett brev från häktet ha skrivit att hon "manipulerades till att vara en marionett i en djävulsdans".

– Motivet är många gånger svårt man kan bara spekulera i det. Hon har ju beskrivit då ett i och för sig destruktivt förhållande hon har känt sig kontrollerad men det är uppgifter som hon har lämnat men inte som har lämnats som en förklaring till mordet, säger kammaråklagareMathias Larsson.

Hustrun åtalas

Nu har kvinnan åtalas för mord och grov mordbrand.

I åtalet framgår det att kvinnan misstänks för att ha slagit ihjäl sin make med en yxa och hammare. Slagen ska ha riktats mot huvudet. Maken ska då ha varit påverkad av alkohol och sömnmedel och låg i en solsäng i förrådet.

– Sedan om han har sovit eller om det varit mer slumrande är svårt att säga men han har uppenbart varit liggande i den här sängen som finns i förrådet när han har utsatts för det här våldet, sägerMathias Larsson.

ANNONS

Han berättar att det inte framgått om det är kvinnan som gett sin man sömnmedel om han tagit det själv.

– Svårt att säga. Jag kommer i vart fall att påstå att hon har i alla fall varit medveten om att han haft det här i kroppen.

Hur påverkar det?

– Jag menar att det är försvårande i så fall.

Blodiga kläder

Kvinnan ska sedan, enligt åklagaren, ha hällt bensin inne i förrådet - och på den döda maken för att sedan tända eld. Detta för att dölja mordet. Det ska ha funnits en spridningsrisk, både till själva bostadshuset men också till grannhus: "Fara har även förelegat för annans liv och hälsa", skriver åklagaren.

I ett häktningsprotokoll från mitten av augusti framgår det att kvinnan förnekar mord och mordbrand. Även i åtalet framgår det att kvinnan förnekar brott.

- Hon har förnekat brott och har gjort det hela tiden.Hon menar ju på att hon är den som först upptäcker mannen i det här förrådet och att det brinner och att han är skadad. Hon har inte lämnat någon förklaring till detta. Hon vet inte vad som har hänt i det här förrådet, sägerMathias Larsson.

I åtalet finns en lång lista på bevis som pekar på att det gått till på det sätt som åklagaren beskrivit.

ANNONS

– All bevisning samverkar, sägerMathias Larsson och berättar att det bland annat finns en omfattande teknisk bevisning.

– De här påstådda tillhyggena påträffas på brottsplatsen intill kroppen. En del av den tekniska bevisningen är blodiga kläder som analyseras och det är då den här kvinnans kläder och det finns blod från offret på dem.

I förundersökningen finns en bild på paret - en så kallad selfie. Kvinnan har ett stort leende på läpparna och även mannen ler mot kameran.

Bilden är tagen under morddagen.

- Cirka en timma innan det här sannolikt har inträffat, berättar åklagaren.

Varför tar hon den bilden?

- Jag kan bara konstatera att det är på det sättet jag har ingen närmare kommentar till det. Det skulle bara vara spekulationer i så fall, säger Mathias Larsson.

GP söker advokaten.

ANNONS