Krister Segergren försöker att inte oroa sig och ägnar sig istället år yoga, meditation och läsning i Indien.
Krister Segergren försöker att inte oroa sig och ägnar sig istället år yoga, meditation och läsning i Indien. Bild: Privat

Tiotusentals fortfarande fast utomlands

Antalet svenskar som är strandsatta utomlands på grund av coronapandemin minskar. Men fortfarande är det tiotusentals resenärer som inte kan ta sig hem till Sverige. Krister Segergren, 59, från Vimmerby är fast i Indien och gör sig beredd på att stanna i veckor – eller månader.

ANNONS

I början av mars var det hundratusentals svenska resenärer på semester runt om i världen. Sedan dess har allt fler tagit sig hem, rädda för att fastna i länder med stängda gränser och hårda restriktioner. Men det var inte alla som lyckades.

– Bedömningen som jag gör nu är att det är tiotusentals resenärer som fortfarande finns ute på olika destinationer, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen.

I vissa fall är det bristen på flyg som är problemet, i andra är det steget värre med stängda hotell och restauranger. På Utrikesdepartementet upplever man ett högt tryck med många dagliga samtal från svenskar utomlands, och hittills har 3 000 svenskar kunnat föras hem med hjälp av insatser från UD.

ANNONS

– Vi arbetar intensivt med att ge råd, information och stöd till svenskar som befinner sig utomlands, inte minst om transportmöjligheter. Vi har på detta sätt kunnat hjälpa många svenskar att själva ordna sin resa hem, samt möjliggjort utresor från särskilt utsatta områden i samarbete med flygbolag, säger Gunnar Vrang, tillförordnad presschef vid UD.

Extra utsatta länder

UD har bland annat hjälpt resenärer att ta sig hem från Peru och Cypern. Hur situationen är för strandsatta svenskar varierar från land till land, i nuläget är det Turkiet och Filippinerna som står för störst utmaningar.

– Vi ser just nu särskilda utmaningar i länder där läget är särskilt svårt eller där det är särskilt svårt med till exempel resor ut från eller inom landet, säger Gunnar Vrang.

Även i länder där turister är utspridda blir det problematiskt att få hem alla då många har svårt att ta sig till avreseorten. Under lördagen genomförde UD i samarbete med rese- och flygbolag så kallade svepflygningar i den filippinska övärlden för att plocka upp strandade resenärer. Totalt har 142 personer, varav ett 50-tal svenskar, transporterats till huvudstaden Manila där det går kommersiella flyg.

– I Filippinerna har det varit särskilt knöligt att ta sig till Manila. Det är det som har varit den stora utmaningen där, säger Lina Eidmark vid UD:s presstjänst.

ANNONS

Fast i Indien

Krister Segergren, 59, från Vimmerby är en av många svenskar som sitter fast utomlands. I november åkte han till Kerala i södra Indien för att spendera vintern på ett meditationscenter. 22 mars skulle han flyga hem, men än har han inte kunnat lämna landet.

– Jag är fast, det är utegångsförbud i hela Indien. Alla transporter inom och ut ur landet är stoppade, säger Krister Segergren.

Men han har ändå tur. Han bor på ett så kallat ashram med mat, vatten och flera hektar mark att röra sig fritt på. Nu hoppas Krister att ashramet med över 2 000 boende får fortsätta hålla öppet, och att smittan inte kommer in.

– Det finns en möjlighet att viruset tar sig in och det skulle vara katastrof, många gamla bor här på en liten yta. Men det är strikta regler och ingen ny får komma in här, och lämnar man får man inte komma tillbaka.

I Kristers rum står en packad väska ifall han skulle vara tvungen att snabbt ta sig till flygplatsen. Men han är beredd på att stanna i veckor, eller i värsta fall månader.

– Delstaterna är stängda och det går inga tåg eller inrikesflyg, så det gäller att det går ett flyg från den delstat du är i.

ANNONS

Krister har skrivit upp sig på UD:s svensklista och laddat ner appen UD Resklar, någonting som Gunnar Vrang uppmanar alla svenskar som befinner sig utomlands att göra.

– Vi har, med mycket kort varsel, kunnat sprida information om tillgängliga flygningar och nya resebestämmelser genom pushnotiser. På så sätt har vi på flera platser kunna tillse att plan som annars skulle ha gått tomma har kunnat fyllas med svenskar, säger Gunnar Vrang.

Lungproblem

Krister försöker vara positiv. Men en viss oro finns ändå där, speciellt då han tidigare har haft problem med lungorna.

– Jag har haft ett par lunginflammationer och en lungkollaps. Det är inget pågående, men det skulle kunna bli allvarliga komplikationer.

Även familjemedlemmarna hemma i Vimmerby är oroliga, både för att Krister inte ska komma hem och att han ska behöva intensivvård i ett land där antalet platser är begränsade. Att Krister befinner sig långt ute på landsbygden gör inte saken bättre heller.

– Det är lite jobbigt men jag försöker hålla mig vid gott mod. Drömscenariot vore om det gick ett flyg från Kerala om några dagar som jag får plats på, säger Krister Segergren.

Jennifer Berg Eidebo/TT

Sedan 14 mars avråder UD från alla icke nödvändiga resor till alla länder. Anledningen är spridningen av coronaviruset sars-cov-2 samt den osäkra och föränderliga situationen runt om i världen. Avrådan gäller till 15 juni 2020 och därefter ska en ny bedömning göras.

Om du är utomlands rekommenderar UD att du skriver upp dig på den så kallade svensklistan där du kan lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas. Detta möjliggör för UD samt ambassaden att kontakta dig vid en krissituation. Uppgifterna sparas under en period som du uppger själv, men max i ett år.

Du kan skriva upp dig på svensklistan på hemsidan Sweden Abroad, eller via appen Resklar. Via appen kan du även hålla dig uppdaterad om vad som gäller på platsen du befinner dig, och UD kan kontakta dig med information om exempelvis möjliga transporter.

Resenärer som har för avsikt att återvända till Sverige inom en relativt snar framtid bör överväga att göra det så snart som möjligt, menar UD.

I och med UD:s avrådan har många researrangörer ställt in alla resor fram till 15 juni. Om du har bokat en paketresa omfattas du av Paketreselagen som innebär att du som resenär har rätt att få pengarna tillbaka om resan ändras på ett väsentligt sätt. Detta gäller exempelvis om resan blir avkortad eller inställd. Många researrangörer uppmanar till tålamod då utbetalningar kan dröja längre än vanligt i och med coronapandemin. Researrangörer som Tui, Ving och Apollo erbjuder fri ombokning av resor eller återbetalning om du har bokat en resa med avfärd innan 15 juni.

Källa: UD, Hallå Konsument, Tui, Ving, Apollo.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS