Falu tingsrätt dömer männen till tio års fängelse. Arkivbild.
Falu tingsrätt dömer männen till tio års fängelse. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Tio års fängelse för "tortyrlikt" våld vid rån

Tre män döms till tio års fängelse för försök till mord och grovt rån i en bastulokal i Falun hösten 2022.

ANNONS

Brottsoffret utsattes enligt domen för allvarligt våld med bland annat avslagna flaskhalsar och fick kraftigt blödande sårskador på halsen och i huvudet. Ett av huggen var bara någon eller några centimeter från kroppspulsådern i offrets hals och ett annat stort blodkärl, enligt rättsintyget.

Mannen lämnades efter överfallet ensam kraftigt blödandes i lokalen och Falu tingsrätt bedömer att det fanns en påtaglig risk för att mannen kunde ha dött. Offret rånades även på bankkort och mobiltelefon och tvingades lämna ifrån sig koderna till dessa.

"När det gäller fängelsestraffets längd och det skadestånd som männen ska betala till målsäganden har vi beaktat att männen har utsatt målsäganden för mycket allvarligt våld och att det varit fråga om ett utdraget händelseförlopp med närmast tortyrliknande inslag", säger lagmannen Johan Rosén i ett pressmeddelande.

ANNONS

Männen ska även betala skadestånd på 190 000 kronor till brottsoffret. En av de dömda ska utvisas efter avtjänat straff.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS