Tingsrättens beslut: Dottern ska sinnesundersökas

Misstankarna har stärkts mot de misstänkta sommarstugemördarna. I fredags omhäktades sambon och i dag omhäktades också den misstänkta dottern. Rätten går också på åklagarens linje när det gäller sinnesundersökning av paret. Samtidigt är kvinnans advokat kritisk till yppandeförbudet. - Det blir lätt en snedvriden bild och det är inte riktigt schysst, säger Amanda Hikes.

ANNONS
|

I fredags hölls häktningsförhandlingen mot den mordmisstänkta mannen i 20-årsåldern. Han är sambo tillkvinnani 40-årsåldern och de båda misstänks för mord och mordförsök på kvinnans föräldrar.

Västmanlands tingsrätt beslutade i fredags att mannen skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök. De beslutade också att mannen skulle genomgå en paragraf 7-undersökning.

Häktningsförhandlingen mot kvinnan skulle också ha hållits under fredagen men denfick flyttas till idag, måndag,efter en del problem, både tekniska och planeringsmässiga. Och idag beslutade rätten även hålla kvinnan fortsatt häktad.

– Hon hade velat bli försatt på fri fot, säger hennes advokat Amanda Hikes.

För de båda vardet andra gången de ställdes inför häktningsdomaren. De har suttit häktade på sannolika skäl misstänkta för mord och mordförsöksedan den andra september.

ANNONS

LÄS MER: Sommarstugemordet: Nu har misstankarna mot paret stärkts

Ska genomgå sinnesundersökning

I de häktningsframställningar som åklagaren lämnade in till tingsrätten denna gång framgår det atthan vill att både dottern och sambon ska genomgå en liten sinnesundersökning, det vill säga en paragraf 7-undersökning.

Det är en undersökning som görs för att se om man är psykisk sjuk i samband med ett brott.

En sådan här utredning görs av särskilt utbildade psykiatriker. Under cirka fyra timmar träffar de den misstänkta. Utifrån utslaget från denna utredning är det upp till domstolen att besluta om den misstänkte ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

LÄS MER: Sommarstugemordet: Detta har hänt

Fängelseförbud

En stor rättspsykiatrisk utredning tar flera veckor och då är det en större grupp med bland annat psykiatriker, socionomer och vårdpersonal som försöker ta reda på om den misstänkte var allvarligt psykisk störd när brottet begicks.

Om man kommer fram till att en person var psykiskt sjuk i samband med ett brott så får man inte dömas till fängelse.

När det rör sambon gick tingsrätten på åklagarens linje – de beslutade att han ska genomgå en liten sinnesundersökning.

I dag tog tingsrätten beslut om att även kvinnan ska genomgå en sådan utredning.

– Det är vanligt i den här typen av mål att man gör en sådan utredning. Det är inget ovanligt, säger Advokaten och berättar att dottern var förberedd på att det skulle bli så, säger Amanda Hikes.

ANNONS

Fyra veckor

Åklagaren begärdeatt återigen få paret häktade på fyra veckor, i många fall begärs man omhäktad två veckor i taget. Även detta gick tingsrätten med på rörande sambon. "Det framstår som uppenbart att ytterligare fyra veckor behövs för att väcka åtal", står det i häktningsprotokollet om hur rätten resonerat.

– Det är ju långt, konstaterar Amanda Hikes.

Hur påverkas kvinnan av att sitta häktad?

– Det påverkar mycket. Det blir väldigt isolerat att sitta häktad med restriktioner. Det är klart att det påverkar.

Det mordmisstänkta kärleksparet har sedan de greps nekat till brottsmisstankarna.

I häktningsprotokollet efter sambons häktning framgår det att han både förnekar brott och motsätter sig häktningen. Han och hans advokat ska också ha sagt att åklagaren lättar på restriktionerna. Dessutom vill de inte att advokaten ska ha yppandeförbud. Det framgår att advokaten är kritisk till att åklagaren kunde ha en presskonferens efter första häktningsförhandlingen där det framgick att det är skillnader i bevisläget mellan de misstänkta.

Även Amanda Hikes är kritisk till yppandeförbudet.

– Nu är det inget från utredningen som kommer ut i media. Men åklagaren väljer ändå att göra vissa uttalanden och det är det som läsarna ändå tar del av. Där är ju vi förhindrade att göra några egna uttalanden. Det är klart att läsaren påverkas och tror att det är som åklagaren säger. Det blir lätt en snedvriden bild och det är inte riktigt schysst, säger advokaten och fortsätter.

ANNONS

– Hon är ju fortfarande ändå bara misstänkt. Det är stor risk, som det ser ut att allmänheten dömer i förtid och det tycker jag är olyckligt. Det är ändå så det läggs fram.Vi vet ju inte ens om det blir åtal. Så det är fortfarande är i ett tidigt skede även om allmänheten inte verkar tycka det.

LÄS MER: Så lever de misstänkta för sommarstugemordet i häktet

Attackerade i sömnen

Det var den tredje augusti i år som ett äldre par, kvinnans föräldrar, blev attackerade när de låg och sov i sommarstugan i Arboga.

Paret knivhöggs illa. Mannen fick så allvarliga skador att han avled. Även kvinnan skadades allvarligt men hon överlevde och kunde larma polisen.

Inledningsvis trodde polisen att kvinnan mördat sin make men ganska snart vändes misstankarna mot en annan familjemedlem – det vill säga den nu häktade dottern.

Inför denna häktningsförhandling har polisen gått ut och sagt att misstankarna mot paret har stärkts.

LÄS MER: De misstänks för sommarstugemordet

ANNONS