"Tillsammans ska vi fortsätta leva"

Hur påverkas vi av att ett terrordåd har inträffat i Sveriges huvudstad? Hos skribenter i svenska medier märks både ilska, uppgivenhet – och försök att kämpa emot mörkret.

ANNONS
|

Aftonbladets mångårige politiske reporter Lena Mellin berättar om hur hon låg på golvet i ett tåg på Centralen i Stockholm. Utanför sprang folk för sina liv. Mellin skriver att ett samhälle aldrig kan skydda sig mot galningar till hundra procent:

"Bete dig som vanligt, säger experterna. Det rådet kan ju bara en idiot lyda. Det bästa man kan göra i dagens folksamlingar är att antingen helt undvika dem. Eller snegla sig misstänksam omkring. Allt annat kan kosta dig hälsa – eller livet."

Ohyggligt ta in

Även Expressens kulturchef Karin Olsson skriver om rädslan - och om att låta vardagen fortsätta, precis som den gjort vid terrordåd i andra städer.

ANNONS

"Det är lättare att käckt hävda att man inte ska bli rädd när det handlar om en stad långt borta. Betydligt svårare när det handlar om Sveriges huvudstad", skriver hon.

Dådet är "ohyggligt och omöjligt att ta in", skriver Erika Treijs i Svenska Dagbladet.

"Det verkade som om katastrofen var väntad, om än inte på något sätt önskad. Alla tankar går i dag till de drabbade och deras anhöriga och ännu vet vi inget om varken motiv eller gärningsman, men Stockholm har inte blivit kallt".

Ät en glass

Vi måste ut på gatorna och visa att vi inte låter oss skrämmas, skriver Christofer Ahlqvist, tillförordnad chefredaktör på Göteborgs-Posten. Han nämner hur välkänt området kring Åhléns är för stockholmarna, en plats där man stämmer träff:

"Tillsammans ska vi fortsätta att leva och umgås i våra städer och fortsätta att ses vid Åhléns."

Metros krönikör Cissi Wallin vill se framåt. Hon tänker på solen i helgen, och på att våga sig ut i folkvimlet för att njuta av vårens första glass.

"Asen ska inte få ta vår frihet. Vi må vara rädda, otrygga, skakade. Men vi är fortfarande fria. Det kan de aldrig ta ifrån oss. Så, ät en glass i solen i helgen, kära stockholmare."

ANNONS
TT

ANNONS