Theodor Engström ser attacken i Visby som ett ”hjältedåd” – döms till vård

Theodor Engström packade ner svärd, pilbåge och knivar när han reste till Gotland under Almedalsveckan. Planen var att genomföra ett attentat.
På en lista över personer han ville döda fanns bland annat Annie Lööf.
Men vid Donners plats mötte 33-åringen psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren – som han utsatte för en dödlig knivattack.
Nu döms Theodor Engström till rättspsykiatrisk vård för mord och förberedelse till terroristbrott.

ANNONS
LocationGotland||

Almedalsveckan var i full gång. Det var den 6 juli – Sverigedemokraternas och Centerpartiets dag.

64-åriga Ing-Marie Wieselgren, Sveriges kommuner och regioners psykiatrisamordnare, hade deltagit i ett seminarium om barn som växer upp med sjuka föräldrar. Hon gick från Visby hamn mot Donners plats, på väg till nästa uppdrag som moderator under ett samtal.

Efter henne gick Theodor Engström – som utsatt henne till den primära måltavlan för dagen.

33-åringen hade haft koll på Ing-Marie Wieselgren under en längre tid på grund av hennes uppsatta position inom den svenska psykiatrin.

– Jag såg henne som en representant för svensk psykiatri som jag ansåg hade svikit mig under alla år, uttryckte Theodor Engström i senare förhör.

ANNONS

Han fortsatte

– Hon är skyldig till mycket lidande tillsammans med så många andra i ledande positioner och även vanliga människor runtikring.

Ser attacken som ”hjältedåd”

I en av de små gränderna hann han ikapp henne. Han tilltalade henne för att försäkra sig om att det verkligen var Ing-Marie Wieselgren. När hon svarade gick han till attack. Med flera knivhugg avslutade han hennes liv.

Theodor Engström lämnade platsen springandes. Hans plan var att även genomföra en självmordsbombning. Men han blev snabbt ikappsprungen. Han brottades ner och kunde gripas.

I polisförhör beskrev Theodor Engström mordet som ”en sagopojkes desperata hjältedåd”. Han menar att han var tvungen att slå tillbaka mot den ”styrande ondskan” och "dess repressalier":

– Vad kan man uppnå genom att slå tillbaka som jag gjorde i Almedalen? Jo jag uppnådde något, för det första och det är väldigt viktigt för mig själv, jag… sprängde spökburen jag hade försatts i och den magiska spökdansen, för innan var jag ett fullständigt spöke.

Theodor Engström greps direkt efter mordet.
Theodor Engström greps direkt efter mordet. Bild: Polisen

Mycket planering

Under utredningen kom det fram att det låg mycket planering bakom Theodor Engströms handlande. Tankarna på att genomföra ett dåd hade funnits över tio år.

Han hade bland annat gjort ett stort antal sökningar på Anders Behring Breivik, som dömdes för terrorattentaten i Norge som tog 77 människors liv 2011.

ANNONS

I en anteckningsbok har Theodor Engström uttryckt en vilja att bli en svensk Breivik: "This sick preschool fairytale boy is going to murder 20 preschoolers", skrev han.

Han skrev också att hans mål var hela den svenska befolkningen och att han skulle ha stormat staden med ett automatvapen om han hade haft ett.

En annan inspirationskälla var Anton Lundin Pettersson som hösten 2015 gick in på Kronans skola i Trollhättan och mördade tre personer.

Ing-Marie Wieselgren utsattes för en dödlig knivattack.
Ing-Marie Wieselgren utsattes för en dödlig knivattack. Bild: Simon Rehnström/SvD/TT

Lista på måltavlor

Theodor Engström hade skrivit långa listor på personer – politiker, makthavare och journalister – som han såg som potentiella måltavlor.

– Jag ville slå tillbaka mot svenska folket mot någon som hade ett stort symbolvärde, har han uttryckt.

Ett av namnen på hans lista var den avgående centerledaren Annie Lööf. Bland annat i och med att hon är ett välkänt namn samt att hon varit partiledare så länge och därmed bar mer ansvar, enligt hans mening:

– Hon är en del av den ondskefulla styrande psykopat-eliten och där det går att utkräva ansvar, sa han i förhör.

Theodor Engström hade bland annat kollat upp Annie Lööfs schema för Almedalsveckan.

När det kom fram att hon varit en måltavla sa Annie Lööf till GP:

– Det påverkar mig på djupet och det har varit omskakande.

ANNONS

I samband med att åtal väcktes kommenterade Annie Lööf också det hela på sociala medier:

”Det är omtumlande och närmast overkligt att höra om gärningsmannens motiv och förberedelser. Det kryper in under skinnet att ta del av hans vilja, sedan många år, att både skada, döda och attackera såväl några av oss som enskilda personer som den svenska demokratin, vår öppenhet och tillit under pågående Almedalsvecka”.

Räknade inte med att överleva

I förhör uttryckte Theodor Engström att han kommit fram till att just Almedalen var bästa tillfället att slå till.

– I den situationen jag befann mig i så var det ohanterbart, alltså jag sa till mig själv att det här kommer att explodera. Jag klarar inte det här mer. Valrörelsen blir ju då en väldigt bra måltavla och Almedalen då specifikt.

En vecka innan dådet införskaffade Theodor Engström två knivar, varav en dubbeleggad, två svärd samt en pilbåge med pilar.

Han räknade inte med att överleva sitt attentat och hade endast bokat en enkelbiljett till Gotland.

Riktat mot Sverige

Theodor Engström ställdes inför rätta för terroristbrott (genom mord) samt förberedelse till terroristbrott (genom förberedelse till mord alternativt grov misshandel).

Åklagaren menar att gärningen har begåtts ”i avsikt att injaga allvarlig fruktan hos befolkningen eller del av befolkningen i Sverige”.

ANNONS

– Att det här har ägt rum under politikerveckan i Almedalen är en viktig omständighet, sa Henrik Olin inför rättegången.

Han tillade:

– Det är tydligt att han har velat rikta den här brottsligheten mot landet Sverige.

Annie Lööf var en av personerna på hans lista över tänkbara måltavlor.
Annie Lööf var en av personerna på hans lista över tänkbara måltavlor. Bild: Anders WIlkund/TT

Yrkat på livstidsstraff

Theodor Engström har varit föremål för psykiatrisk vård under stor del av sitt liv. Han har uttryckt ett stort missnöje med vården och menar att han inte fått den hjälp han menar att han behövt.

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att Theodor Engström led av en allvarlig psykisk störning vid mordtillfället.

Åklagaren yrkade ändå på att han skulle dömas till livstids fängelse. Det ansågs vara befogat med tanke på det höga straffvärde gärningen har.

Förberedelse till terroristbrott

På tisdagen meddelade Gotlands tingsrätt att Theodor Engström döms för mord och förberedelse till terroristbrott.

– Tingsrätten har inte ansett att mordet har skadat eller kunnat skada landet på det sätt som krävs för att det ska bedömas som terroristbrott, säger lagmannen och rättens ordförande Per Sundberg i ett pressmeddelande.

I domen skriver rätten att det rörde sig om en ”direkt attack mot endast en person”. Även om hon hade ett betydelsefullt uppdrag bedöms inte centrala delar av samhället ha påverkats allvarligt av att hon inte längre kan fullgöra detta uppdrag.

ANNONS

Rörande den planerade attacken mot Annie Lööf säger lagmannen:

– Tingsrätten bedömer att brottet, om det hade genomförts, hade kunnat få allvarliga följder och kunnat skada landet och 33-åringens syfte var också att injaga skräck i befolkningen.

Kammaråklagare Henrik Olin:

– Det är tydligt i tingsrättens resonemang att de skiljer mellan måltavlorna och effekten av ett mord mot en hög tjänsteman och ett potentiellt mord på en partiledare.

Han konstaterar att detta inte är i linje med vad han framfört under rättegången:

– Jag tycker att tingsrätten undervärderar samhällseffekten av ett mord på en viktig och hög tjänsteman just under de här omständigheterna, att det sker under politikerveckan.

Får vård

Domstolen bedömer att straffvärdet för brotten är fängelse på livstid.

Vid synnerliga skäl får man döma personer som begått brott under påverkan av allvarligt psykisk störning till fängelse.

Theodor Engström anses inte ha saknat förmåga att inse gärningarnas innebörd eller att anpassa sitt handlande efter en sådan insikt. Ändå är bedömningen att det, med hänsyn till hans psykiska tillstånd, inte finns synnerliga skäl att döma honom till någon annan påföljd än rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

– Det är en bedömningsfråga, säger Henrik Olin om tingsrättens beslut.

Kommer du överklaga?

– Eftersom jag inte fått bifall fullt ut i enlighet med det jag argumenterat för kommer jag noga överväga om jag ska lyfta domen till hovrätten. Men det är för tidigt att svara på.

ANNONS

Engström ska betala skadestånd till Ing-Marie Wieselgrens närstående på sammanlagt närmare 700 000 kronor.

Annie Lööfs skadeståndsyrkande avslås.

Theodor Engström döms också för narkotikabrott.

GP har sökt hans advokat.

LÄS MER:Annie Lööf om misstänkta mordplanen: ”Hatet får aldrig vinna”

LÄS MER:Engström: Jag är i ett väldigt dåligt skick

LÄS MER:Theodor Engström åtalas för terrorbrott efter Visbydådet

ANNONS