Många termometrar i butikers stängda kyldiskar sitter så nära dörrarna att temperaturmätningen blir missvisande. Det upptäckte forskare på Chalmers av en slump. Arkivbild.
Många termometrar i butikers stängda kyldiskar sitter så nära dörrarna att temperaturmätningen blir missvisande. Det upptäckte forskare på Chalmers av en slump. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl / TT

Termometer på rätt plats sparar energi i kyl

Att ha termometern på rätt ställe i kyldiskar sparar energi i livsmedelsbutiker. Men ofta sitter termometern fel. Den upptäckten gjorde en forskare på Chalmers oplanerat, i samband med en studie av något helt annat.

ANNONS

Tommie Månsson har skrivit en avhandling om hur butikers elförbrukning skulle kunna användas för att jämna ut efterfrågan i elnätet över dygnet.

Men på vägen dit gjorde han en annan iakttagelse. Många termometrar i stängda butikskylar för mejeriprodukter och liknande sitter så nära dörrarna att de påverkas av luften ute i butiken. Därmed visar de en för hög temperatur.

"När man gick över från öppna kyldiskar till kylar med dörr så missade man att omplacera den termometer som mäter luften som går ut ur kylskåpet", säger Tommie Månsson i ett pressmeddelande från Chalmers tekniska högskola.

Följden blir att butiken använder mer energi än nödvändigt för att hålla kylan. När forskarna flyttade termometrarna inåt, minskade kyldiskarnas energiförbrukning med i genomsnitt cirka fem procent.

ANNONS

Dessutom behövde luften ute i butikerna inte lika mycket uppvärmning när den påverkades mindre av kyldiskarna.

I ett samarbete med en tysk livsmedelskedja flyttades ungefär tio termometrar per butik.

Upptäckten har också lett till att man konstruerat en ny typ av hållare för termometrar i butikskylar, som nu fått EU-patent.

Micke Larsson/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS