Statsepidemiolog, Anders Tegnell.
Statsepidemiolog, Anders Tegnell. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Tegnell: Svårt att nå vaccinmålet

Uppskjutna leveranser av vaccin gör att det kommer bli svårt att nå målet om att alla svenskar ska ha erbjudits vaccination innan midsommar.
– Ju mer man skjuter fram leveranserna desto mer kommer man behöva göra under ganska kort tid i slutet av april och maj, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till DN.

ANNONS
|

Statsepidemiologens farhågor uttalas efter att Folkhälsomyndigheten under tisdagen meddelade landets regioner att den planerade leveransen av Modernas vaccin kommer att halveras och dessutom kommer att bli två veckor försenad.

Den halverade leveransen betyder regionerna kommer att få omkring 15 000 färre doser än väntat, och orsaken är att en fabrik i Schweiz ska byggas ut för att kunna öka takten av produktionen.

LÄS MER:Över 4 000 nya fall av covid-19 i Västra Götaland

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström, menar att målet om att alla svenskar ska ha erbjudits ett vaccin innan midsommar ligger kvar.

Anders Tegnell menar att målsättningen fortfarande är möjlig, men ser också att det kan bli svårt att nå.

ANNONS

– Enligt den informationen vi har bedömer vi tillsammans med med SKR att det ska vara möjligt. Men det ändrar sig varje dag. Det är klart att varje försening försvårar, säger statsepidemiolog till DN.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS