Folkhälsomyndighetens  Anders Tegnell säger att tiden mellan att man insjuknar i covid och sedan antingen hamnar på Iva eller avlider brukar vara ungefär lika lång.
Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell säger att tiden mellan att man insjuknar i covid och sedan antingen hamnar på Iva eller avlider brukar vara ungefär lika lång. Bild: NILS PETTER NILSSON

Tegnell om sambandet mellan inlagda på Iva och dödstalen

Hur kommer det sig att antalet döda och antalet inskrivna på Iva nästan exakt följer samma kurva? Statsepidemiolog Anders Tegnell reder ut sambandet.

ANNONS
|

En graf som Nyhetsbyrån Direkt rapporterar om förbryllar och har fått många att fundera över sambandet mellan antalet coronapatienter som läggs in på Iva och antalet döda i corona. Grafen visar hur det sett ut dag för dag sedan pandemin drabbade Sverige i våras och det förbryllande är att kurvan över antal inlagda på Iva och antal döda i stort sett följer varandra.

Statsepidemiolog Anders Tegnell förstår att det väcker frågor.

– Ja, man blir lite konfunderad över att intensivvårdskurvan och mortalitetskurvan går så helt i samma takt, säger han.

LÄS MER:Löfven: Gratis covid-19-vaccin för alla

Det finns inga tydliga studier som svar på frågan om varför det är så, men Folkhälsomyndigheten har en bedömning av vad det kan bero på.

ANNONS

Anders Tegnell klargör att det för det mesta rör sig om två olika grupper av befolkningen.

– Det är ju numera ganska få av de som hamnar på Iva som faktiskt avlider. De flesta som avlider är de som är så jättesjuka att de inte klarar av intensivvård. Så har det sett ut hittills och det är så jag tror man måste läsa siffrorna.

Handlar om sjukdomsförloppet

Den troliga förklaringen till varför kurvorna följer varandra ligger i själva sjukdomsförloppet, enligt Tegnell.

– Det brukar ta fem, sex, sju dagar mellan att man insjuknar och hamnar på Iva. Och det tar nog ungefär lika lång tid från insjuknandet för de allra flesta som avlider. Så därför följer de båda kurvorna epidemikurvan med viss förskjutning, säger Anders Tegnell.

Så det är sambandet?

– Så har i alla fall jag tolkat det. Och när jag talat med sjukvården så brukar de nicka och hålla med. Även om det inte gjorts några djupa studier om det hela.

Betyder det här också att man inte klarar av att skydda riskgrupperna?

– Ja, det har förstås indirekt med det att göra, eftersom de som är i riskgrupp blir smittade mer än vad vi skulle hoppas. Så det är i och för sig sant.

ANNONS

LÄS MER:Så är coronaläget i Västra Götaland i dag 4/12

Svårt för de mest sköra

Det gäller inte minst gamla med underliggande sjukdomar – de som ofta bor på ett äldreboende.

– Covid blir ofta sista droppen för den riktigt sköra gruppen. Jag tror ingen sjukvård i världen kan rädda dem när de blir sjuka i covid-19. Om det inte är covid-19 så är det influensa eller något annat. Att det händer något mer och de klarar inte det här extra, det som för andra inte skulle vara någon stor grej.

LÄS MER:FHM: Besöksförbud på äldreboenden i 32 kommuner

ANNONS