Statsepidemiolog Anders Tegnell  menar att det är tveksamt om det skulle ge någon effekt att till exempel sätta Stockholm i karantän.
Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att det är tveksamt om det skulle ge någon effekt att till exempel sätta Stockholm i karantän. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Tegnell om att sätta svenska städer i karantän

Under torsdagen kom uppgifter om att det finns planer på att isolera hårt drabbade Stockholm och sätta staden i karantän. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell ligger Göteborg bara en eller två veckor efter i utvecklingen. Att det skulle hjälpa att sätta hela städer i karantän är han trots den ökade smittspridningen tveksam till.
– Det finns ingen som har försökt avskilja en huvudstad eller liknande, effekten av det är väldigt svår att överskåda, säger Tegnell.

ANNONS
|

Efter att det under onsdagen bekräftades 18 dödsfall inom Region Stockholm inom loppet av ett dygn, beskrev regionens hälso-och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson det som att "stormen är här".

Stormen kan också beskrivas som det experterna har benämnt som "dag noll" – dagen då smittspridningen av covid-19 verkligen tar fart vilket förväntas sätta sjukvården under allt hårdare press.

Med anledning av situationen i Stockholm så pågår det nu enligt uppgifter till Aftonbladet diskussioner på politisk nivå om att sätta huvudstaden i karantän.

Fler städer kan vara på väg att hamna i en liknande situation. När GP ställer frågan om de ökade antalet dödsfall i Stockholm är en föraning om vad som kan vänta i Göteborg menar Tegnell att det kan vara så.

ANNONS

– Så måste man ju se det. Vi ser redan internationellt vad vi har att förvänta oss i viss utsträckning. Stockholm ligger helt klart en vecka eller två framför Göteborg och Malmö.

"Är i praktiken omöjligt"

När statsepidemiologen på Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferens fick frågan om det skulle kunna bli aktuellt att sätta Stockholm i karantän svarade han att det finns möjligheter inom ramen för Smittskyddslagen att kunna isolera hårt utsatta områden.

Han menar samtidigt att det är tveksamt om det skulle vara möjligt för att begränsa spridningen av coronaviruset.

– Alla sådana här lagar bygger på att man måste kunna visa på att det ska ge någon effekt och att det ska vara genomförbart. I Finland och på andra ställen där man har slutit in olika områden har det varit små områden som har varit geografiskt ordentligt avskilda. Det finns ingen som har försökt att avskilja en huvudstad eller liknande, effekten av det är väldigt svår att överskåda och det är i praktiken omöjligt.

Smittspridning i hela Sverige

Däremot utesluter han inte att mindre områden skulle kunna sättas i karantän, även om sannolikheten för att sådana åtgärder ska bli aktuella i Sverige minskar för varje dag.

– Har man ett mindre område som ligger hyfsat isolerat så går det att göra det och då kan det vara värt att få den fristen som det kan innebära. Framför allt om man har situationen som man har i Finland där man inte har så mycket smittspridning i landet.

ANNONS

– I Sverige har vi visserligen mest spridning i storstäderna, men vi ser spridning i princip alla delar av landet. Gör man en samlad bedömning av rimligheten och möjligheten att stänga av storstäderna så skulle effekten bli väldigt tveksam när vi redan har smittspridning överallt, säger Tegnell.

Viktigt att skydda de äldre

På frågan om det skulle kunna bli aktuellt att sätta geografiskt avskilja områden som Öland och Gotland i karantän för att förhindra en ökad smittspridning där, svarar statsepidemiologen:

– Själva karantänslagstiftningen handlar om att man sluter in områden med mycket spridning så att man inte kan resa därifrån, man kan inte avskärma områden med liten spridning för att skydda dem från resten.

För att skydda områden som i nuläget inte är lika hårt drabbade som Stockholm menar Anders Tegnell att det framför allt är viktigt att följa de råd som redan finns .

– De grundläggande sakerna finns där. Det är fortfarande så att stannar alla hemma om de är sjuka, arbetar en del hemifrån och framför allt, ser vi till att skydda våra äldre ordentligt får vi effekter på det och ju längre vi kan få effekter på det desto bättre är det.

ANNONS