Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Tegnell: Inte blodpropparna som oroar

Det är inte risken för blodproppar som får Folkhälsomyndigheten att tillfälligt dra i handbromsen för Astra Zenecas vaccin mot covid-19, utan en helt annan typ av biverkan.

ANNONS
|

Varför stoppas vaccinet?

– Efter möten mellan Läkemedelsverket och EMA (den europeiska läkemedelsmyndigheten) har det framkommit en annan typ av signaler om en annan möjlig biverkan hos ett fåtal fall i Europa. Och utifrån det och efter diskussioner med Läkemedelsverket tycker vi att den här signalen behöver utredas. Då har vi sagt att vi gör ett uppehåll med vaccinationerna åtminstone fram till torsdag då EMA haft lite mer tid på sig att sammanställa den här informationen som kommit, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Vilken biverkan då?

– Det är en form av blödningsbiverkan. Man tappar blodplättarna, så att man blir mer lättblödande. Men man kan också få det i kombination med blodproppar. Så det är en ovanlig, men ganska allvarlig bild, som man kan få av väldigt många olika orsaker, men nu har man sett ett antal fall där det finns en tidsmässig koppling till vaccineringen med Astra Zeneca.

ANNONS

Så det är inte blodpropparna?

– Nej, där har EMA och Läkemedelsverket gjort bedömningen att det här inte var vanligare än hos personer som inte vaccinerats, utan det här är andra symtom som har dykt upp.

Hur många fall rör det sig om?

– Det handlar någonstans om mellan 10 och 20 fall i Europa på ett antal miljoner vaccinerade.

Är det en dödlig biverkan?

– Det finns i dag ingen information om hur det har slutat, så att säga, men det är allvarliga symtom och det är just det man nu håller på att undersöka på EMA just nu.

Räknar ni med att kunna återuppta vaccineringarna med Astravaccinet inom kort?

– Det går inte att bedöma i dag, utan det beror helt på vad den här utredningen visar. Nu bromsar vi det här under några dagar tills vi fått lite bättre information. Sen får vi utifrån det ha en diskussion om vad det betyder. Det här är en försiktighetsåtgärd och vi hoppas att man kan reda ut det här och fortsätta använda vaccinet, men fram till dess att vi vet bättre tycker vi i det här läget att vi bromsar.

När upptäcktes detta?

– De första signalerna kom i fredags, och det har pratats mer om det i helgen och vi hade ett sammanträde med Läkemedelsverket i går kväll och det var då vi landade i att det är så här vi behöver göra, så det har gått väldigt fort.

ANNONS
ANNONS