En ökning av tandlossningssjukdomen parodontit upptäcktes när data från över 1 000 15-åringar granskades. Arkivbild.
En ökning av tandlossningssjukdomen parodontit upptäcktes när data från över 1 000 15-åringar granskades. Arkivbild. Bild: Martina Holmberg / TT

Tandlossning ökar bland tonåringar

Tandlossning ökar bland ungdomar i Västerbotten.
Det visar en ny avhandling vid Umeå universitet, som också synliggör en överrepresentation bland tonåringar med ursprung i andra världsdelar.

ANNONS
|

Risken för tandlossning (parodontit) har länge varit mycket ovanligt bland ungdomar i Sverige, cirka 1 av 1 000 drabbas. Med stigande ålder ökar dock risken för sjukdomen.

Men nu visar en ny studie att fallen bland unga ökar. I avhandlingen som bygger på data från cirka 1 600 ungdomar som besökte tandvården i Västerbotten vid 15 års ålder, upptäcktes parodontit hos cirka 1 av 100, vilket fortfarande anses som relativt lågt.

I studien görs en koppling till geografisk bakgrund. "Ungdomar med ursprung i andra världsdelar där sjukdomen är vanligare var överrepresenterade", skriver Umeå universitet i ett pressmeddelande.

"Mest troligt hänger ökningen av parodontit samman med demografiska förändringar. De som drabbas har ofta en annan geografisk bakgrund", säger Mark Lindholm, tandläkare och doktorand vid universitetet, som står bakom avhandlingen, i utskicket.

ANNONS

En viktig upptäckt är att parodontit går att upptäcka tidigt i sjukdomsprocessen i form av mycket små förändringar som är synliga på röntgen.

"Om tandläkaren vet vad hen ska hålla utkik efter på röntgenbilderna och därmed hittar tidiga stadier av parodontit, kan man sätta in behandling tidigt så att inga tänder behöver förloras", säger Mark Lindholm."

Fakta: Tandlossning (parodontit)

Tandlossning är en inflammation i tandens fäste som orsakas av bakterier i munhålan, vilket obehandlat kan leda till att tänderna långsamt lossnar från käken.

Ju tidigare inflammationen upptäcks och behandlas, desto bättre.

Sjukdomen kan undvikas genom att hålla tänderna rena varje dag, samt att undvika att röka.

Källa: Folktandvården, Umeå universitet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS